Κόσμος

S-400: Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία – Ανησυχεί η Δύση

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν το συμβόλαιο για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο είναι έτοιμο προς υλοποίηση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ανακοίνωσε μετά βαϊων και κλάδων ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.

Και ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει ότι έχει δώσει και προκαταβολή!

«Οι φίλοι μας ήδη υπέγραψαν την συμφωνία για τους S-400. Απ’ ό,τι γνωρίζω, έχει ήδη δοθεί η προκαταβολή. Στην συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία εκχώρησης δανείου από την Ρωσία σε μας. Εγώ και ο πρόεδρος Πούτιν έχουμε πλήρως αποφασίσει επί του θέματος αυτού», επεσήμανε ο Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος, σχολίασε τα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μμε που έγραψαν ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει τα ρωσικά συστήματα S-400, επειδή δεν είναι συμβατά με τα ραντάρ του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας:

«Εμείς είμαστε εκείνοι που θα αποφασίσουμε για την ελευθερία μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και υπεράσπισης της χώρας μας».  

«Το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προ υλοποίηση» δήλωσε ο Κόζιν.

Και προσέθεσε: «Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία».

Και συνέχισε: «Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

«Ουρά» κάνουν χώρες για τους S-400

Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά.

«Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό».

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι «τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας».

Τι είναι με δυο λόγια οι S-400

Το σύστημα αυτό, έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τα 60 χιλιόμετρα, μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς τακτικούς πυραύλους .

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 23
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία
Πέδρο Σάντσεθ: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται εντατικά για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης
Το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η έξωση της Μαρικάρμεν, ηλικιωμένης ΑμεΑ από το σπίτι της στη Μαδρίτη καθώς δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο
Ο Πέδρο Σάντσεθ