Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαέμπ Ερεκάτ: Με στρατιωτική πομπή και στεφάνι από τον Αμπάς η κηδεία του διαπραγματευτή των Παλαιστινίων

Σαέμπ Ερεκάτ: Με στρατιωτική πομπή και στεφάνι από τον Αμπάς η κηδεία του διαπραγματευτή των Παλαιστινίων
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι προετοιμασίες για την κηδεία του παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος πέθανε την Τρίτη (10/11) έχοντας νοσήσει με COVID-19, πραγματοποιούνται κατά τη σημερινή 16η επέτειο από τον θάνατο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, του οποίου υπήρξε εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης. Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει στεφάνι στη διάρκεια επικήδειας τελετής στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την έδρα της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος για τον βετεράνο πιστό της Φάταχ, τον οποίο αποκαλούσε «αδελφό» και «φίλο». Κάτοικος επί σειρά ετών της Ιεριχούς, της μεγαλύτερης παλαιστινιακής πόλης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, ο Σαέμπ Ερεκάτ πέθανε την Τρίτη (10/11) έχοντας ανακοινώσει στις 8 Οκτωβρίου ότι είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Η μεταμόσχευση πνεύμονα στην οποία είχε υποβληθεί πριν από τρία χρόνια αποδυνάμωσε το ανοσοποιητικό του σύστημα και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Πριν από τρεις εβδομάδες είχε μεταφερθεί σε ισραηλινό νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ όπου χθες κατέληξε έχοντας παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σαέμπ Ερεκάτ

Μετά την τελετή στην Ραμάλα, μια νεκρική πομπή θα κατευθυνθεί στην Ιεριχώ, όπου η σορός του Ερεκάτ θα μεταφερθεί σε ένα τέμενος της πόλης για προσευχές, όπως απαιτεί το μουσουλμανικό τελετουργικό για τις κηδείες.

Έπειτα, με μια στρατιωτική πομπή, η σορός θα οδηγηθεί για την ταφή σε γειτονικό κοιμητήριο.

Κατά την σημερινή ημέρα οι Παλαιστίνιοι τιμούν την επέτειο από τον θάνατο του Αραφάτ, στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο Παρίσι. Η σορός του Αραφάτ είχε μεταφερθεί στη Ραμάλα για να ταφεί με τεράστιο πλήθος να περιμένει το ελικόπτερο που την μετέφερε να προσγειωθεί.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι στη μνήμη του Αραφάτ θα πραγματοποιηθεί σήμερα πορεία και ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο Ερεκάτ αντιμετώπιζε επί πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας. Έπασχε από πνευμονική ίνωση και το 2012 είχε υποστεί έμφραγμα.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών–δίδυμες κόρες και δύο γιοί.

Γενικός γραμματέας για την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 2015, δηλαδή δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής ηγεσίας, ο Σαέμπ Ερεκάτ ανήκε στην πλευρά εκείνη των Παλαιστίων που πίστευαν στην διαπραγμάτευση και όχι στον ένοπλο αγώνα.

Σαέμπ Ερεκάτ

Το 2003, ορίσθηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΑΠ, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε το 2011 εξαιτίας της διαρροής εκατοντάδων αρχείων σχετικών με τις συνομιλίες με το Ισραήλ κατά την περίοδο 1999-2010 (Palestine Papers), τα οποία μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera.

Ξαναπήρε την θέση του ως διαπραγματευτή και ηγήθηκε για την παλαιστινιακή πλευρά κατά την τελευταία αμερικανική ειρηνευτική απόπειρα στην διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα που τερματίσθηκε, άκαρπη, το 2014.

Πρώην δημοσιογράφος της ανεξάρτητης εφημερίδας Al-Qods της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο Σαέμπ Ερεκάτ είχε διδακτορικό στην Πολεμολογία από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Bradford και δίδαξε στο πανεπιστήμιο An-Najah της Ναμπλούς από το 1979 μέχρι το 1991.

Συγγραφέας σειράς βιβλίων για την διπλωματία και της επίλυση των συρράξεων, ήταν εκ των συγγραφέων βιβλίου που εκδόθηκε τον Μάιο 2020 για τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις