Κόσμος

Σάλος με βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο γίνεται αναφορά σε ένα «ενοποιημένο Ράιχ»

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί μετά την απόφαση του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ να ανεβάσει στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο αναφέρεται μέσα ο όρος «ενοποιημένο Ράιχ».

«Τι θα συμβεί μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ; Τι να περιμένουμε για την Αμερική;», αναρωτιέται μια φωνή σ’ αυτό το βίντεο των 30 δευτερολέπτων, που δημοσιοποιήθηκε στο λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social και στο οποίο παρατίθενται φανταστικοί τίτλοι εφημερίδων που εγκωμιάζουν την ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών επί Τραμπ.

Οι εφημερίδες φέρουν τίτλους «Η οικονομία σε πλήρη ανάπτυξη!» ή ακόμα «Τα σύνορα είναι κλειστά» και μία κάνει αναφορά στη «δημιουργία ενός ενοποιημένου Ράιχ».

Η λέξη «Ράιχ» χρησιμοποιείται εν γένει ως αναφορά στη ναζιστική Γερμανία.

reich trump

Στο βίντεο δεν γίνεται άμεση αναφορά στον ναζισμό, αλλά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη σκοπιμότητα αυτής της φράσης. Στις εικόνες αυτές, που έχουν στο πίσω πλάνο θολά αποσπάσματα κειμένων που μοιάζουν με άρθρα εφημερίδων, γίνονται αναφορές στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τραμπ παρουσιάζει ένα «μακρύ ιστορικό» αντισημιτικών συμπεριφορών, έγραψε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια δηκτική ανακοίνωσή της, ως απάντηση στο βίντεο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει. Λέει στην Αμερική ακριβώς αυτό που σκοπεύει να κάνει, αν ξαναπάρει την εξουσία: να διευθύνει ως δικτάτορας ένα ‘ενοποιημένο Ράιχ’», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών Τζέιμς Σίνγκερ, κατηγορώντας τον για «παρωδία του ‘Μάιν Καμπφ’», του πολιτικού μανιφέστου του ναζί δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, και ότι έχει «ανισόρροπη συμπεριφορά».

 

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Politico, ένα μέλος της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι δεν είδε τη λέξη «Ράιχ» πριν από τη δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται τακτικά ότι ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει τον αντισημιτισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα στο πλαίσιο του πολέμου που φέρνει αντιμέτωπους το Ισραήλ με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικρίνεται μερικές φορές για το γεγονός ότι καταφεύγει σε μια ρητορική που θυμίζει το ναζισμό, ιδιαίτερα όταν χαρακτηρίζει τους μετανάστες «παράσιτα» που «δηλητηριάζουν το αίμα» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστρονόμοι στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ατμόσφαιρα σε παγωμένο «διαστημικό βράχο» στην περιοχή του Πλούτωνα
Ο εν λόγω παγωμένος βράχος, που αποκαλείται (612533) 2002 XV93, βρίσκεται σε απόσταση 40 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Ήλιου - Γης, δηλαδή περίπου 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο
Πλούτωνας
Τραμπ: Το Ιράν θα εξαφανιστεί από προσώπου γης αν χτυπηθούν αμερικανικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν επτά μικρά σκάφη, τα λεγόμενα «fast boats» του Ιράν - Τρεις τραυματίες από το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Φουτζάιρα
Ντόναλντ Τραμπ