Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σάλος στη Σύνοδο για την ασφάλεια στο Μόναχο! Ο Γιλντιρίμ κατήγγειλε ως “τρομοκράτη” Γερμανό πολιτικό!

Σάλος στη Σύνοδο για την ασφάλεια στο Μόναχο! Ο Γιλντιρίμ κατήγγειλε ως “τρομοκράτη” Γερμανό πολιτικό!
Ο Τζεμ Εζντεμίρ - Φωτογραφία Αρχείου EPA

Απίστευτο κι όμως… τουρκικό! Συνέβη στο Μόναχο, στη Σύνοδο για την Ασφάλεια. Η αντιπροσωπεία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, “κατήγγειλε” ως τρομοκράτη Γερμανό πολιτικό, πρώην πρόεδρο κόμματος.

Στο στόχαστρο του Γιλντιρίμ και της αντιπροσωπείας του βρέθηκε ο Τζεμ Εζντεμίρ. Είναι πρώην πρόεδρος των Πρασίνων. Γερμανός πολιτικός με τουρκική καταγωγή. Ήταν κι εκείνος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Δεν περίμενε τι θα του… συνέβαινε!

Σύμφωνα με τη εφημερίδα Die Welt, σωματοφύλακες του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατήγγειλαν στην αστυνομία την παρουσία του “τρομοκράτη” Εζντεμίρ στο ξενοδοχείο τους. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Εζντεμίρ.

“Το πρωί, όταν έκανα τσεκ-ιν στο ξενοδοχείο είχα μια συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία. Με αντίκρισαν με έκπληξη και οργή” είπε.

Τέθηκε υπό προστασία λόγω… Γιλντιρίμ!

Ο Εζντεμίρ, που κατά καιρούς έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, τέθηκε υπό αστυνομική προστασία. Στόχος της αστυνομίας στο Μόναχο να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια με τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.

“Με ενημέρωσε η αστυνομία ότι μέλη της αντιπροσωπείας της Τουρκίας “διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία μου στο Μόναχο. Για αυτό πέρασα την υπόλοιπη ημέρα υπό αστυνομική προστασία”, εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά την επιστροφή του στο Βερολίνο.

Ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων έτυχε να διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τους Τούρκους στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ – Φωτογραφία EPA

Το Σάββατο, βγαίνοντας από το δωμάτιό του, βρήκε έξω από την πόρτα του μια ομάδα αστυνομικών που είχαν την εντολή να τον προστατεύσουν. Τον παρακάλεσαν μάλιστα να μην πάει στην τραπεζαρία για το πρωινό!

“Η αστυνομία μου είπε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με την τουρκική ασφάλεια, ότι υπέδειξαν πως ένας τρομοκράτης ή μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, έμενε στο ξενοδοχείο”, εξήγησε ο Εζντεμίρ.

Οι αστυνομικές αρχές του Μονάχου, σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι παρείχαν προστασία σε “έναν αριθμό προσώπων” που μετείχαν στη Σύνοδο για την Ασφάλεια. Δεν επιβεβαίωσαν το τι κατήγγειλε η τουρκική αντιπροσωπεία για τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων.

Γιατί έχουν στη… μπούκα τον Εζντεμίρ

Ο Εζντεμίρ προκάλεσε την οργή των τουρκικών αρχών τα τελευταία χρόνια, αφού κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και ζήτησε μετ’ επιτάσεως να αναγνωρίσει η Γερμανία τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Δέχτηκε απειλές για τη ζωή του αλλά και επιθέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μίλησε για το “ακάθαρτο αίμα” των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Φωτογραφία EPA

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέψευσε κατηγορηματικά ότι στοχοποιήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο ο Εζντεμίρ. Και ισχυρίστηκε ότι ο Γερμανός βουλευτής προσπαθεί να διαταράξει τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

“Δεν είναι αλήθεια. Είναι κατασκευασμένο. Είναι εξωφρενικό” είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου. Πρόσθεσε ότι ρώτησε τους Τούρκους σωματοφύλακες αν είχαν εντοπίσει κάποιον πιθανό τρομοκράτη και εκείνοι του είπαν ότι “δεν είναι αλήθεια”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις