Πέμπτη, 16 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σάμιουελ Τζόνσον: Αποφθέγματα για τη ζωή, τον γάμο και την ποίηση

Σάμιουελ Τζόνσον

Με Google Doodle τιμάται σήμερα το έργο του Σάμιουελ Τζόνσον και η προσφορά του στην αγγλική λογοτεχνία. Διαβάστε σπουδαία αποφθέγματα του.

Ποιητής, δοκιμιογράφος, ηθικολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, βιογράφος, συντάκτης και λεξικογράφος. Η προσφορά του Σάμιουελ Τζόνσον ήταν μεγάλη και τιμάται σήμερα με Google Doodle.

Το έργο του Σάμιουελ Τζόνσον

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1709 και πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1784. Αναφέρεται συχνά ως Δρ. Τζόνσον, ήταν Άγγλος συγγραφέας με διαρκή συμβολή στην αγγλική λογοτεχνία.  Ο Σάμιουελ Τζόνσον είναι ο συγγραφέας του έργου A Dictionary of the English Language (Ένα Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας).

Το έργο του Σάμιουελ Τζόνσον δημοσιεύτηκε το 1755, και ήταν ένα εγχείρημα που χρειάστηκε σχεδόν 9 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το έργο αυτό του Σάμιουελ Τζόνσον λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για την αγγλική γλώσσα για περισσότερο από ένα αιώνα.

Αυτό που δεν ξέρουν πολύ είναι ότι ο Σάμιουελ Τζόνσον, δεν δημιούργησε το πρώτο αγγλικό λεξικό, αλλά εκείνα που προηγήθηκαν ήταν κακές συγκρίσεις και συχνά δύσκαμπτες για το κοινό. Ύστερα, την «δόξα» του πήρε το Oxford English Dictionary που ολοκληρώθηκε το 1928.

Δείτε χειρόγραφα αλλά και τον προσωπικό του χώρο όπου διάβαζε και μελετούσε στο ντοκιμαντέρ του BBC:

Ο Σάμιουελ Τζόνσον συνέταξε και πολλές ορθογραφικές επιλογές, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Για παράδειγμα, χάρη στον Τζόνσον γράφουμε σήμερα «receipt» με «p» (όχι «receit») και «entire» με «e» και όχι «intire». Παρ’όλα αυτά, δεν έγιναν όλες οι αλλαγές αποδεκτές. Ο Σάμιουελ Τζόνσον ήθελε να γράφονται όλες οι λέξεις που λήγουν σε «c» με «ck», αλλά αυτό τελικά δεν πέρασε. Σήμερα γράφουμε «comic» και όχι «comick».

Οι δυσκολίες που τον έκαναν να υποφέρει

Παρά την μεγάλη επιρροή του, ο Σάμιουελ Τζόνσον θεωρείτο άτυχος. Ο συγγραφές και λεξικογράφος είχε παραμορφωθεί από την φυματίωση κατά την παιδική του ηλικία. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ έκανε άσωτη ζωή με πολλές γυναίκες και ακόμα πιο πολύ αλκοόλ. 

Αποφθέγματα του Σάμιουελ Τζόνσον

  • Υπάρχουν, σε κάθε εποχή, νέα λάθη που πρέπει να διορθωθούν, και νέες προκαταλήψεις πρέπει να καταπολεμηθούν
  • Για έναν ποιητή τίποτα δεν μπορεί να είναι άχρηστο
  • Ο γάμος έχει πολλούς πόνους, αλλά η αγαμία δεν έχει καμία ευχαρίστηση
  • Το παράδειγμα είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από το δίδαγμα
  • Αξίζει να το δεις, αλλά δεν αξίζει να πας μέχρι εκεί για να το δεις
  • Εκείνος που έχει μεγάλες προσδοκίες, συχνά νοιώθει μεγάλες απογοητεύσεις. Όμως, σπάνια η απογοήτευση μάς θεραπεύει απ’ την αρρώστια των μεγάλων επιδιώξεων
  • Η απόφαση ενός ανθρώπου να ξαναπαντρευτεί είναι ο θρίαμβος της ελπίδας επί της εμπειρίας
  • Η εμπιστοσύνη είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται αργά, ιδιαίτερα στα γηρασμένα στήθη
  • Η συνήθεια να βλέπουμε την καλύτερη πλευρά κάθε γεγονότος έχει περισσότερη αξία από το να έχουμε χίλιες λίρες εισόδημα το χρόνο
  • Κύριε, η φύση έδωσε στη γυναίκα τόση δύναμη, που ο νόμος δεν μπορεί να της δώσει μεγαλύτερη
  • Όταν η άμιλλα μας οδηγεί σε ανύψωση του εαυτού μας, μόνο με την αξία μας και όχι με την ταπείνωση του συνανθρώπου μας, τότε είναι ένα από τα πιο μεγάλα παρορμητικά της δράσης
  • Τα βιβλία, χωρίς την εμπειρία της ζωής, είναι άχρηστα, γιατί όλα μπορούν να μας τα μάθουν, εκτός από την τέχνη να ζούμε
  • Τι γλυκιά είναι η ανταμοιβή που στεφανώνει τους γενναίους
  • Το αίσθημα της ζήλιας δεν κατευνάζεται από την ευτυχία, παρά μόνον όταν αυτή συγκρίνεται με τη δυστυχία των άλλων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις