Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Σάμιουελ Τζόνσον: Ο πατέρας του Λεξικού της Αγγλικής Γλώσσας

Σάμιουελ Τζόνσον

Τον Σάμιουελ Τζόνσον, τον πατέρα του Λεξικού της Αγγλικής Γλώσσας τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. Ποιος ήταν ο Samuel Johnson.

Τον Σάμιουελ Τζόνσον τιμάει σήμερα η Google με ένα Doodle. Ο Σάμιουελ Τζόνσον είναι ο συγγραφέας του έργου A Dictionary of the English Language (Ένα Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας). Το έργο του Σάμιουελ Τζόνσον δημοσιεύτηκε το 1755, και ήταν ένα εγχείρημα που χρειάστηκε σχεδόν 9 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το έργο αυτό του Σάμιουελ Τζόνσον λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για την αγγλική γλώσσα για περισσότερο από ένα αιώνα.

Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1709 και πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου 1784. Αναφέρεται συχνά ως Δρ. Τζόνσον, ήταν Άγγλος συγγραφέας με διαρκή συμβολή στην αγγλική λογοτεχνία ως ποιητής, δοκιμιογράφος, ηθικολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, βιογράφος, συντάκτης και λεξικογράφος.

Θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία της ζωής και των γραμμάτων του 18ου αιώνα. Σταδιακά απέκτησε λογοτεχνική φήμη και το 1747 ένα συνδικάτο εκτυπωτών του ανέθεσε να συντάξει το «Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας». Το έργο πήρε οκτώ χρόνια και λίγο παραπάνω και απασχολούσε έξι βοηθούς.

Ο Σάμιουελ Τζόνσον συνέταξε ένα τεράστιο λεξικό, και πολλές ορθογραφικές επιλογές έγιναν αποδεκτές επειδή τις συνήθιζαν τα τυπογραφεία. Για παράδειγμα, χάρη στον Τζόνσον γράφουμε σήμερα “receipt” με “p” (όχι “receit”) και “entire” με “e” και όχι “intire”. Παρ’όλα αυτά, δεν έγιναν όλες οι αλλαγές αποδεκτές. Ο Σάμιουελ Τζόνσον ήθελε να γράφονται όλες οι λέξεις που λήγουν σε “c” με “ck”, αλλά αυτό τελικά δεν πέρασε. Σήμερα γράφουμε “comic” και όχι “comick”

Αποφθέγματα του Σάμιουελ Τζόνσον

  • Υπάρχουν, σε κάθε εποχή, νέα λάθη που πρέπει να διορθωθούν, και νέες προκαταλήψεις πρέπει να καταπολεμηθούν.
  • Για έναν ποιητή τίποτα δεν μπορεί να είναι άχρηστο.
  • Ο γάμος έχει πολλούς πόνους, αλλά η αγαμία δεν έχει καμία ευχαρίστηση.
  • Το παράδειγμα είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από το δίδαγμα.
  • Αξίζει να το δεις, αλλά δεν αξίζει να πας μέχρι εκεί για να το δεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις