Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σαμουέλ Πατί: «Ψέματα» οι καταγγελίες για τον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε – Δεν είχε προσβάλει τους μουσουλμάνους μαθητές του

Σαμουέλ Πατί: «Ψέματα» οι καταγγελίες για τον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε  – Δεν είχε προσβάλει τους μουσουλμάνους μαθητές του
Φωτογραφία Reuters

Νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του 47χρονου Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι την 16η Οκτωβρίου του 2020. Ο καθηγητής Ιστορίας αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο Τσετσένο έξω από το σχολείο το οποίο δίδασκε.  

Ο ένοπλος επιτέθηκε και αποκεφάλισε τον άνδρα, φωνάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ”, και τελικά εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία. «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ», ήταν το μήνυμα του 18χρονου δράστη σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές.

Click4more: “Πάγωσε” το Παρίσι με τον αποκεφαλισμό καθηγητή ιστορίας – Είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές

Υπενθυμίζεται ότι οι μέχρι τότε πληροφορίες ήθελαν τον 47χρονο καθηγητή λίγες μέρες νωρίτερα να έχει δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων.

Αυτό όμως σήμερα διαψεύδεται. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η μαθήτρια που ήταν η αιτία να κατηγορηθεί ο Σαμιέλ Πατί για βλασφημία παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα. Ο καθηγητής Ιστορίας δεν πρόσβαλε ποτέ τους μουσουλμάνους μαθητές του. 

 

Η αποτρόπαιη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί “ξύπνησε” εφιαλτικές μνήμες και συγκλόνισε το Παρίσι. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Γαλλία πραγματοποίησαν εκείνη την περίοδο συγκεντρώσεις στην μνήμη του 47χρονου καθηγητή. Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης” και “Είμαι καθηγητής” τίμησαν την μνήμη του. Ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση στη μνήμη του Πατί ήταν και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo, τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις