Κόσμος

Σαν σήμερα πριν 51 χρόνια έγινε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο

Στις 3 Απριλίου του 1973, ακριβώς πριν από 51 χρόνια, ο Martin Cooper στεκόταν σε ένα πεζοδρόμιο της 6ης  Λεωφόρου στο Μανχάταν κρατώντας μια συσκευή στο μέγεθος ενός τούβλου και πραγματοποίησε την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο.

“Σε καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο,  από ένα πραγματικό κινητό τηλέφωνο, ένα φορητό κινητό τηλέφωνο”, είπε ο Cooper, μηχανικός τότε στη Motorola και «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου, κατά τη συνομιλία του με τον Joel Engel, επικεφαλής της Bell Labs.

Φανταστείτε πως όποιος περνούσε δίπλα από τον Cooper εκείνη την ημέρα, ζούσε εν αγνοία του μια ιστορική στιγμή – τα κινητά τηλέφωνα θα ήταν διαθέσιμα στον μέσο καταναλωτή την επόμενη δεκαετία.

Στα πενήντα χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, η ογκώδης συσκευή του Cooper εξελίχθηκε και αντικαταστάθηκε από μια μεγάλη ποικιλία λεπτότετων και ταχύτερων τηλεφώνων που είναι πλέον παντού. 

Η τεράστια έκρηξη και ο αντίκτυπος των κινητών σήμερα, διόλου δεν έχει αιφνιδιάσει τον Cooper ο οποίος όπως δήλωσε πως “η πιθανότητα ότι τα κινητά τηλέφωνα θα θεωρούνταν μια μέρα απαραίτητα για μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή”.

“Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι όλοι έχουν κινητό τηλέφωνο”, δήλωσε στο CNN ο 94 χρονος σήμερα Cooper . 

Για μήνες πριν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, η Motorola έδινε αγώνα δρόμου για την κατασκευή ενός κινητού τηλεφώνου- το αντίπαλο δέος της Bell Labs, του θρυλικού ερευνητικού βραχίονα της AT&T που είχε αναπτύξει το τρανζίστορ και άλλες καινοτομίες.

“Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ενώ εμείς ήμασταν μια μικρή εταιρεία στο Σικάγο”, θυμάται ο Cooper. “Απλώς δεν μας θεωρούσαν πολύ σημαντικούς”.

COOPER

Η εκτόξευση της κινητής τηλεφωνίας 

Τη δεκαετια του ‘90 το κινητό τηλέφωνο απογειώθηκε, καθώς συρρικνώθηκε πολύ σε μέγεθος και έγινε πολύ πιο φιλικό προς το χρήστη. Σήμερα, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center του 2021, το 97% των Αμερικανών διαθέτει κινητό.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από εκείνο το πρώτο τηλεφώνημα, ο Cooper έγραψε ένα βιβλίο για τη δύναμη του κινητού, ίδρυσε εταιρείες, περιόδευσε δίνοντας ομιλίες και παραχωρεί πλέον συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. 

Κοιτάζοντας πίσω, ο Cooper επιδοκιμάζει σε μεγάλο βαθμό το πού μας έχει οδηγήσει το τηλέφωνο. Χρήστης του iPhone ο ίδιος, του αρέσει να χρησιμοποιεί το Apple Watch και να συνδέει τα ακουστικά του με το τηλέφωνό του. 

“Είμαι αισιόδοξος. Ξέρω ότι υπάρχουν μειονεκτήματα στο κινητό τηλέφωνο. Υπάρχουν άνθρωποι που εθίζονται σε αυτό. Έχουμε ανθρώπους που περπατούν στο δρόμο και μιλάνε στο κινητό τους. Συνολικά, πιστεύω ότι το κινητό τηλέφωνο έχει αλλάξει την ανθρωπότητα προς το καλύτερο και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον”, κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Εξάγωνο συμμαχιών με Ελλάδα και Κύπρο ενάντια στους ριζοσπάστες εχθρούς της Μέσης Ανατολής»
«Τόσο ο ριζοσπαστικός σιιτικός άξονας, τον οποίο έχουμε χτυπήσει πολύ σκληρά, όσο και ο αναδυόμενος, ο ριζοσπαστικός σουνιτικός» είναι κατά τον Νετανιάχου οι αντίπαλοι του Ισραήλ
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου 9
Μεξικό: Ο στρατός σκότωσε τον πανίσχυρο βαρόνο ναρκωτικών, Νεμέσιο Οσεγκέρα – Ταραχές στο Χαλίσκο και το Μιτσοακάν
Ήταν αρχηγός σε ένα από τα βιαιότερα καρτέλ στο Μεξικό σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ - Πρόσφατα η Ουάσινγκτον το χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση»
REUTERS 5
New York Times: Ο Χαμενεΐ προετοιμάζει το Ιράν για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ – Οι οδηγίες, τα σχέδια διαδοχής και η εσωτερική καταστολή
«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο και δεν θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο. Αλλά αν μας τον επιβάλουν, θα ανταποκριθούμε», τονίζει ο διάδοχος του Πεζεσκιάν για την προεδρία του Ιράν, Λαριτζάνι
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ