Δευτέρα, 15 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Σάντσεθ σε Ερντογάν: Η Ισπανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Σάντσεθ σε Ερντογάν: Η Ισπανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη

Μέλι έσταζε το στόμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και ήταν ίσως λογικό από την σκοπιά του Σάντσεθ αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θέλει η Ισπανία να ναυπηγήσει και δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο για την Τουρκία ή ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην συμπαραγωγή drones και μη επανδρωμένων υποβρυχίων.

Επιπλέον ο Σάντσεθ γνωστοποίησε πως η συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που διαθέτει η Ισπανία θα παραμείνει στην Τουρκία παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προμηθεύσουν τέτοια οπλικά συστήματα στο Κίεβο.

Μιλώντας στη Μαδρίτη πλάι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε «ότι παρά το γεγονός ότι το ζήτημα ήταν αντικείμενο συζήτησης με την ουκρανική κυβέρνηση, η δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να παραμείνουν τα συστήματα Patriot στην Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε ότι Άγκυρα και Μαδρίτη ξεκίνησαν εργασίες για μια κοινή παραγωγή ενός νέου αμφίβιου στρατιωτικού πλοίου και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την παραγωγή drones και μη επανδρωμένων υποβρυχίων.

Η Τουρκία θέλει να ναυπηγήσει το δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο της μετά το TCG Anadolu σε συνεργασία με την Ισπανία, ανέφερε ο Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σάντσεθ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε παράλληλα σήμερα για ακόμη μια φορά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού το ΣΑ υποστήριξε μια πρόταση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν χαιρέτισε τις θέσεις που έχει λάβει ο Σάντσεθ για τον πόλεμο αυτό, καθώς ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι από τις πιο επικριτικές φωνές κατά του Ισραήλ.

Σε επίπεδο υπουργών των δύο χωρών, Ισπανία και Τουρκία υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες, ιδιαίτερα σε οικονομικό και επιστημονικό τομέα, και δεσμεύτηκαν οι εμπορικές συναλλαγές να φθάσουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στα επόμενα χρόνια, έναντι σχεδόν 20 σήμερα.

Κατόπιν όλων αυτών ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία είναι όχι μόνον «ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη», αλλά και πως «η Τουρκία είναι βασικός οικονομικός εταίρος για την Ισπανία και βασικός παίκτης σε ένα περίπλοκο (…) γεωστρατηγικό πλαίσιο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις