Κόσμος

Σαουδική Αραβία: Δίνει «ανάσα» ξένου συναλλάγματος στην Τουρκία και στέλνει 5 δισ. δολάρια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για να καταθέσει 5 δισ. δολάρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας μέσω του Σαουδαραβικού Ταμείου για την Ανάπτυξη (SFD), ανακοίνωσε σήμερα το ταμείο αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντάλα Αλ Τζανταάν είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο την πρόθεση της χώρας του να κάνει την κατάθεση προς την Τουρκία.

Ενώ τα τουρκικά καθαρά αποθέματα ξένου συναλλάγματος είχαν ανακάμψει από τα μόλις 6 δισ. δολάρια που ήταν το περασμένο καλοκαίρι, το χαμηλότερο επίπεδό τους σε διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, έχασαν περίπου 8,5 δισεκ. δολάρια μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε στις αρχές Φεβρουαρίου τις νότιες περιοχές της χώρας και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους, ενώ άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα ως τις 24 Φεβρουαρίου, έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της τράπεζας.

Η σαουδαραβική κατάθεση ακολουθεί κοινές προσπάθειες από την Τουρκία και το Ριάντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, που είχαν πληγεί μετά το φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας μειώθηκαν κάθετα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας παρεμβάσεων στην αγορά μετά τη συναλλαγματική κρίση του Δεκεμβρίου 2021. Η τουρκική λίρα έχασε περίπου 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι και 44% το 2021.

Η κατάθεση υπογράφηκε από τον πρόεδρο του SFD Άχμεντ Ακίλ Αλ Χατίμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, και τον κυβερνήτη της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου, αναφέρεται στη δήλωση του SFD.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
Σύζυγος για πάνω από 60 χρόνια του Ζακ Σιράκ, είχε μείνει για καιρό στη σκιά του «ψηλού» και είχε συνοδεύσει τον σύζυγό της σε όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
Ο Ζακ Σιράκ και η Μπερναντέτ Σιράκ
NYT: Τριγμοί στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ – Καταγγελίες για κατασκοπεία με στόχο τα σχέδια Τραμπ για το Ιράν
Το δημοσίευμα κάνει λόγο ακόμη και για τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε οχήματα της Μυστικής Υπηρεσίας και σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
In the System Monitoring Room Two Senior Operators Work on a Big Interactive Map. Facility is Full of Screens Showing Technical Data.