Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σαουδική Αραβία: “Ύμνοι” για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Σαουδική Αραβία: “Ύμνοι” για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Νίκο Δένδια.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Τετάρτη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του σαουδαραβικού πρακτορείου ειδήσεων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Κρίσιμη σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Με την Άγκυρα να επιμένει στο… χαβά της και την παρελκυστική τακτική, η Αθήνα προσβλέπει στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στη συνέχεια του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδίδεται τα τελευταία 24ωρα.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με τον οποία τονίζεται πως ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του «για τα πραγματικά γεγονότα» δεν έρχεται μόνον ως απάντηση στους νέους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, αλλά αποτελεί τη γραμμή που ακολουθεί η ελληνική πλευρά.

Συνομιλία με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι «κορόνες» του Τούρκου προέδρου είναι προς εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Άλλωστε, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στα στελέχη του ΑΚΡ, ο κ. Έρντογαν είχε συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου, σύμφωνα με όσα επισήμως ελέχθησαν, δήλωσε πως επιζητεί διάλογο.

Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο συνομίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εν συνεχεία επικοινώνησε για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Και ο κ. Μισέλ είχε νωρίτερα μιλήσει με τον κ. Έρντογαν, διαμηνύοντας στον Τούρκο πρόεδρο ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και πως τα όποια ζητήματα πρέπει να λυθούν μέσα από διάλογο. Από την πλευρά του πρωθυπουργού εστάλη πάντως για μία ακόμη φορά προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως η Ελλάδα ναι μεν δεν απορρίπτει το διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών και συνεχούς παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Άγκυρα.

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, η οποία έχει «ερεθίσει» την Τουρκία και για την οποία φέρονται και ευρωπαίοι εταίροι να έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους, η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει αταλάντευτη ως προς το ορθό και το δίκαιο της συμφωνίας.

Άλλωστε, με τον κίνδυνο ανάρτησης των χαρτών με τις συντεταγμένες του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ, η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου ισοδυναμούσε με μονόδρομο για να προκαταλάβει η ελληνική πλευρά τις εξελίξεις. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως οποιοδήποτε κράτος έχει δικαίωμα να συνάψει αντίστοιχη συμφωνία που να βασίζεται, όμως, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και αυτό αναμένουν ν’ αναγνωριστεί από τους εταίρους, ενώ παραμένει αδιαπραγμάτευτο και δεν πρόκειται να μπει στο διάλογο με την Άγκυρα, εάν τελικώς αυτός υπάρξει με οποιαδήποτε μορφή.

Ελπίδες για ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας

Ενδεικτική της σημασίας που προσδίδει το Μαξίμου στη σημερινή Σύνοδο των ΥΠΕΞ, προσβλέποντας σε μία ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας, είναι η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Δένδια και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ τον κ. Μητσοτάκη ενημέρωσε για τις εξελίξεις και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Προπαρασκευαστικές επαφές με ομολόγους του είχε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Δεδομένου πως η Σύνοδος είναι άτυπη, ο περίφημος κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί μόνον ως προς το περιεχόμενό του και αποφάσεις θα ληφθούν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός του Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό αίτημα για κυρώσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τουλάχιστον η Γαλλία και η Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, το ραντεβού του κ. Δένδια στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο έχει τη δική του σημασία, ιδιαίτερα εάν ιδωθεί ως συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ και των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, οι οποίοι στήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Εξάλλου, η επικοινωνία του κ. Δένδια με τους Αμερικανούς γερουσιαστές, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις βαν Χόλεν εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της προώθησης των ελληνικών θέσεων, αφού και οι δύο έχουν ρόλο-κλειδί στη Γερουσία: ο πρώτος είναι επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κι έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί θερμά υπέρ της Ελλάδας, ενώ ο δεύτερος ήταν ανάμεσα στους γερουσιαστές που αντιτάχθηκαν στην προμήθεια των F-35 από την Τουρκία.

Άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας με νόημα

Στο περιθώριο όλων αυτών των πολιτικών και διπλωματικών επαφών, συμβολική σημασία έχει και η κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας που έγινε με τη συμμετοχή γαλλικών πλοίων και αεροσκαφών και πραγματοποιήθηκε στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη τουρκική Navtex, η οποία «έβγαλε» το Oruc Reis στα νερά της ΝΑ Μεσογείου και λήγει στις 23 Αυγούστου, διατηρώντας θεωρητικά ως τότε την ένταση. Συζητήσεις γίνονται και για συμμετοχή της Αιγύπτου στις κοινές ασκήσεις (σ.σ.: ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του), ενώ στην Ελλάδα θα καταφτάσει τις επόμενες ημέρες ένα αμερικανικό ελικοπτεροφόρο, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Διόλου αδιάφορη είναι και η ιστορική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα, η οποία δεν σπάει απλώς τον πάγο δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των συμμαχιών στις οποίες προσβλέπει η ελληνική πλευρά απέναντι στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τον ομόλογό του από τα Αραβικά Εμιράτα και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις, όπως και με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, καθώς οι δύο συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά έως εχθρικά την πρόθεση Έρντογαν να μετατρέψει την Τουρκία σε ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις