Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σαρκοζί σε Φιγιόν: Βρες τον αντικαταστάτη σου!

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η… βαλίτσα φαίνεται πως έχει παρατραβήξει. Και μπροστά στο φάσμα της ταπεινωτικής ήττας της Δεξιάς στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Και έστειλε… αγγελιαφόρο στον Φρανσουά Φιγιόν για να του κομίσει το μήνυμα: παραιτήσου!

Λίγη ώρα μετά την πολυαναμενόμενη δήλωση του Αλέν Ζιπέ, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε οριστικό τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας, ο Σαρκοζί άρχισε να κινεί τα νήματα για να “φάει” τον Φιγιόν.

Το πρωί της Δευτέρας (06.03.2017) συναντήθηκε με στελέχη των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ. του δεξιού κόμματος) για να εξετάσουν τις εξελίξεις. Και κατέληξαν στην απόφαση να ζητήσουν από τον Φιγιόν να επιλέξει ο ίδιος τον άνθρωπο που θα τον αντικαταστήσει στην κούρσα για την προεδρία.

Το σκάνδαλο με την αργομισθία της γυναίκας και των παιδιών του έχει “κόψει” τα φτερά του πρώην πρωθυπουργού και πλέον ακόμη και το ίδιο το κόμμα του, του ζητά να αποχωρήσει από την προεκλογική μάχη. Οι προσκείμενοι στον Σαρκοζί μετέφεραν στον Φιγιόν το θέλημα του πρώην προέδρου.

«Η πολιτική γραμμή του Φιγιόν είναι η σωστή, όμως ο τελευταίος δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει την ενότητα της πολιτικής οικογένειας της δεξιάς και του κέντρου, του ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του να επιλέξει ο ίδιος έναν διάδοχο», εξήγησαν προσκείμενοι στον Νικολά Σαρκοζί μετά τη σύσκεψη με τον Σαρκοζί, η οποία ακολούθησε τη δήλωση Ζιπέ πως «για τελευταία φορά δηλώνω, δεν θα είμαι υποψήφιος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αλλά και την εφημερίδα Fiagaro, κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε να ζητηθεί από τον Κριστιάν Ζακόμπ, εξέχον μέλος του συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι και επικεφαλής τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να συναντηθεί με τον Φιγιόν και να του παρουσιάσει την απαίτησή τους.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μόνο ο Φρανσουά Φιγιόν έχει τα “κλειδιά”», έλεγαν οι άνθρωποι του… πρώην προέδρου. «Είτε θα παραμείνει και θα επιλέξει για πρωθυπουργό τον Φρανσουά Μπαϊρού και επικεφαλής του κόμματος τον Λοράν Βοκιέζ, είτε θα παραμείνει στο επίκεντρο και θα πρέπει να επιλέξει τον διάδοχό του».

Έτσι κι έγινε: στα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Φιγιόν, ο Ζακόμπ μετέφερε το μήνυμα. Και η απάντηση του Φιγιόν ήταν πως θα επιδιώξει μέσα στις επόμενες μέρες να συναντηθεί τόσο με τον Σαρκοζί όσο και με τον Ζιπέ.

Όλα αυτά ενώ σε κάθε νέα δημοσκόπηση, ο Φιγιόν είναι σταθερά τρίτος πίσω από Λε Πεν και Μακρόν και μένει εκτός του δεύτερου γύρου των εκλογών. Νέα έρευνα της εταιρίας Opinionway δείχνει πως ο υποψήφιος της Δεξιάς λαμβάνει 19% στον πρώτο γύρο, έναντι 27% της υποψήφιας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και 24% του ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν.

Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα νικούσε τη Λε Πεν με ποσοστό 60% έναντι 40%. Και ο Φιγιόν όμως θα νικούσε την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου με 56% έναντι 44%, αν φυσικά περνούσε στον β’ γύρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Figaro

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε