Κόσμος

Σαρλ Μισέλ για πόλεμο στο Ισραήλ: «Η Αίγυπτος χρειάζεται υποστήριξη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα μεταβεί αύριο Σάββατο στην Αίγυπτο, έκανε γνωστό ο ίδιος χθες Πέμπτη από την Ουάσιγκτον, καλώντας να υποστηριχθεί η χώρα αυτή, που ενδέχεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αίγυπτος χρειάζεται υποστήριξη, ας υποστηρίξουμε λοιπόν την Αίγυπτο», είπε ο κ. Μισέλ, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για τη σύνοδο αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διευκρίνισε πως αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Τη Δευτέρα στα Τίρανα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει εναέριο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου οι κάτοικοί της να «μην πληρώσουν το τίμημα της βαρβαρότητας της Χαμάς».

Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως υποστηρίζει σθεναρά τον «ηγετικό ρόλο» του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που πήγε στο Ισραήλ προχθές Τετάρτη και ανακοίνωσε πως εξασφάλισε τη συνεργασία του Καΐρου για να περάσουν περίπου είκοσι φορτηγά με βοήθεια, ενώ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της ΕΕ στο δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται» δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Ο στρατός του Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις αλληλοκατηγορούνται για το πολυαίμακτο χτύπημα στο νοσοκομείο Αχλί της Γάζας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που περιμένουν οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να αρχίσει να εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα, ανέφερε χθες Πέμπτη ο αιγυπτιακός Τύπος, τη 13η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με έναυσμα την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε χθες στην «πρόκληση» που εγείρει η πιθανή μαζική ροή προσφύγων στην Αίγυπτο και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξει ευρεία «ανταλλαγή πληροφοριών» στη σημερινή σύνοδο.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μιλά με μια φωνή, είπε «η απάντηση είναι ναι», επικαλούμενος την ενιαία θέση των ευρωπαίων ηγετών έπειτα από τη βιντεοδιάσκεψη που οργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Η άτυπη σύνοδος είχε σκοπό να διευκρινιστεί η ευρωπαϊκή θέση, έπειτα από επικρίσεις για το μήνυμα που εξέπεμψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο πρόσφατο ταξίδι της στο Ισραήλ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», διαβεβαίωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν χθες Πέμπτη σε ομιλία της στο Hudson Institute της Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αντιμέτωπο με τον «τρόμο», την επίθεση της Χαμάς.

Αναφερόμενη επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως «αυτές οι δυο κρίσεις, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, απαίτησαν η Ευρώπη και η Αμερική να πάρουν θέση και να πάρουν θέση μαζί» για να «προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπενίν: «Η κατάσταση είναι πλήρως υπό έλεγχο» διαβεβαιώνει οι αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Μετά την επίθεση σε δημόσια κτίρια από ομάδα στρατιωτικών, οι αρχές ανακοινώνουν ότι απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος – Ο Πατρίς Ταλόν καλεί τον πληθυσμό σε ψυχραιμία και υπόσχεται ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν
Ένοπλες δυνάμεις αποτρέπουν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Μπενίν
Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι με Ζελένσκι – Η Ιταλία θα στείλει έκτακτο υλικό στην Ουκρανία
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και επιβεβαίωσε την αποστολή γεννητριών για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι
Ρωσία: Η Ζαχάροβα καταγγέλλει «διεθνή ταξιαρχία διαφθοράς» γύρω από την ουκρανική εξουσία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αξιοποιεί το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Κίεβο για να επιτεθεί ευθέως στον πρόεδρο Ζελένσκι και το περιβάλλον του
Ρωσία - Μαρία Ζαχάροβα