Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Σαρώνει ο κορονοϊός στα κλαμπ με ζωντανή μουσική στην Ιαπωνία!

κορονοϊός
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Ένας αριθμός μικρών μουσικών κλαμπ στην πόλη Οσάκα της δυτικής Ιαπωνίας έχει αναδειχθεί σε νέο χώρο στον οποίο μεταδίδεται ο κορονοϊός, γεγονός που υπογραμμίζει την δυσκολία αναχαίτισής του ακόμη και αν οι αρχές έχουν επικεντρωθεί στην απαγόρευση πολυάριθμων συναθροίσεων.

Η Ιαπωνία έχει κλείσει σχολεία, ζωολογικούς κήπους και θεματικά πάρκα και έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των δημοσίων εκδηλώσεων μετά την εμφάνιση του κοροναϊού.

Το ετήσιο εαρινό τουρνουά σούμο διεξάγεται στην Οσάκα χωρίς θεατές και μεταδίδεται τηλεοπτικά από το δίκτυο NHK.

Ο κορονοϊός και τα κλαμπ

Παρά τα βήματα αυτά, που εντάσσονται στις ευρύτερες προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού, υπάρχουν ενδείξεις ότι μικρότερες ομάδες πολιτών, όπως για παράδειγμα οι πελάτες στα εστιατόρια και στα κλαμπ που παίζουν ζωντανή μουσική και όπου οι παρευρισκόμενοι συνωστίζονται, συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού.

Η Οσάκα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στις 27 Φεβρουαρίου. Μέχρι την Κυριακή είχε αναφέρει 55 κρούσματα εκ των οποίων τα 49 συνδέονται με τέσσερις μικρούς χώρους ζωντανής μουσικής, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση.

Click4more: Κοροναϊός: Αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες και τα μαθήματα κολύμβησης

Πολλά από αυτά τα κρούσματα αφορούσαν τρεις ημερομηνίες: 15,16 και 19 Φεβρουαρίου.

Πολλά από τα κρούσματα είναι 30άρηδες και 40άρηδες και είχαν εμφανίσει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.

Τριάντα τέσσερα κρούσματα συνδέονται με έναν χώρο συγκεκριμένα–το Soap opera classics Umeda – και άλλα 18 με το Live House Arc. Περίπου 100 άτομα είχαν παρευρεθεί στην καθεμία από αυτές τις παραστάσεις.

Έχουν βρει τα κλαμπ στα οποία “χτύπησε” ο κορονοϊός

Άλλοι 19 άνθρωποι εκτός Οσάκα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αυτήν–μέχρι το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί της χώρας, και την πόλη Κουμαμότο, στο νοτιότερο νησί Κιούσου, έχουν ιχνηλατηθεί ως συνδεόμενοι με αυτούς τους δύο χώρους, είπαν οι αρχές.

Κρούσματα εμφανίστηκαν και μεταξύ ατόμων που είχαν επισκεφθεί δύο φορές δύο άλλους χώρους–τους LIVE HOUSE Rumio και americamura FANJ –ανέφερε η τοπική κυβέρνηση.

Και τα τέσσερα αυτά κλαμπ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων μεταξύ τους και έκτοτε απολυμάνθηκαν έπειτα από τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της Οσάκα.

Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός εξαπλώνεται πέραν των ανθρώπων εκείνων που είχαν επισκεφθεί αυτά τα κλαμπ. Ένας άνδρας περίπου 30 ετών χωρίς συμπτώματα, που είχε επισκεφθεί ένα από αυτά τα κλαμπ στις 15 Φεβρουαρίου, βρέθηκε θετικός στον ιό στις 8 Μαρτίου.

Δύο μέλη της οικογένειάς του επίσης βρέθηκαν θετικά στον ιό.

Η τοπική κυβέρνηση της Οσάκα ζητεί από όλους όσοι είχαν πάει σε συναυλίες επτά συγκεκριμένες ημέρες από τα μέσα ως τα τέλη Φεβρουαρίου, στους συγκεκριμένους 4 αυτούς χώρους, να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον κοροναϊό, είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι.

Στην Ιαπωνία υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού, περιλαμβανομένων περίπου 700 από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο τον περασμένο μήνα βρισκόταν σε καραντίνα κοντά στο Τόκιο. Δεκαέξι άνθρωποι έχουν πεθάνει, επτά από αυτούς ήταν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις