Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σαρώνει ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία, Μεξικό και Χιλή

Κορονοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου ή νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο τους επόμενους μήνες μετά από νοσηλεία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Βαρύς εξακολουθεί να είναι ο απολογισμός της πανδημίας στη Λατινική Αμερική. Βραζιλία, Μεξικό και Χιλή συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 889 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 25.200 κρούσματα κορονοϊού. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει επίσημα τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με 423.229 θανάτους επί συνόλου 15.209.990 μολύνσεων. Πολλοί ειδικοί όμως χαρακτηρίζουν υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.

Πάνω από 700 κρούσματα στο Μεξικό 

Στο Μεξικό οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν την Δευτέρα (10/5) ότι το προηγούμενο 24ωρο ακόμη 104 ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 704 κρούσματα. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 219.089 νεκρούς επί συνόλου 2.366.496 μολύνσεων.

Αλλά ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο – πίσω από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας – είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, κυβερνητικά δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους.

κορονοϊός

Χιλή: 100 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 5.357 κρούσματα κορονοϊού, ενώ υπέκυψαν άλλοι 100 ασθενείς με COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 27.318 νεκρούς επί συνόλου 1.252.808 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Χιλή βρέθηκε αντιμέτωπη με νέο κύμα μολύνσεων που κορυφώθηκε τον Απρίλιο, όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν το όριο των 9.000 σε ημερήσια βάση, ωθώντας την κυβέρνηση να θέσει σε lockdown πάνω από το 80% του πληθυσμού, πάντως οι μολύνσεις έχουν μειωθεί ελαφρά έκτοτε, χάρη στις καραντίνες και την εκστρατεία ανοσοποίησης, που συγκαταλέγεται στις ταχύτερες στην υφήλιο.

Το Σαββατοκύριακο θα διεξαχθούν στη Χιλή εκλογές για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα αναλάβει την κατάρτιση νέου Συντάγματος, καθώς και δημάρχων και άλλων αυτοδιοικητικών αξιωματούχων, με αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις