Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σαρώνει στη Λατινική Αμερική ο κορονοϊός: Χιλιάδες κρούσματα σε Βραζιλία και Μεξικό

κορονοϊός
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Mεγάλο αριθμό ανθρωπίνων απωλειών εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία στην Λατινική Αμερική. Βραζιλία και Μεξικό συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Δευτέρα (15/3) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 1.015 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 36.239 κρούσματα κορονοϊού. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι εδώ 279.286 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας, ενώ οι άνθρωποι που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν είναι 11.519.609. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Click4more: Βραζιλία: Αλλάζει υπουργούς Υγείας σαν τα πουκάμισα ο Μπολσονάρο

Επίσης, την Δευτέρα (15/3) ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 38 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) για να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία συνεχίζει να κινείται με πολύ βραδύ ρυθμό.

Ο υπουργός, που θεωρείται πως μετράει μέρες στον θώκο, καθώς ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο έκανε σαφές πως αναζητεί τον αντικαταστάτη του, διευκρίνισε ότι η Βραζιλία έχει παραγγείλει συνολικά 562 εκατ. δόσεις εμβολίων από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για φέτος.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων δεν άρχισε παρά στα μέσα του Ιανουαρίου, με την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca και του CoronaVac της κινεζικής Sinovac, ενώ συνεχίζεται με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης δόσεων, εν μέσω έντονων επικρίσεων.

Κατά το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός μόλις 13,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχουν παραδοθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαπραγματεύεται επίσης με τη Moderna την προμήθεια 13 εκατ. δόσεων του δικού της εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

Σχεδόν 195.000 θάνατοι στο Μεξικό

Τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 234 ασθενείς με κορονοϊό στο Μεξικό υπέκυψαν, εξέλιξη που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας ως αυτό το στάδιο στους 194.944 νεκρούς. Παράλληλα, διαγνώστηκαν 1.439 επιβεβαιωμένες μολύνσεις, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.167.729.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα, με δεδομένο ότι γίνονται συγκριτικά λίγα τεστ, ενώ δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις