Κόσμος

“Σάρωσαν” οι αυτονομιστές στην Καταλονία! – “Πονοκέφαλος” για Ραχόι

Οι αυτονομιστές κέρδισαν μια σαφή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, έδειξε την Κυριακή το μεγαλύτερο exit poll, σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να φέρει την περιφέρεια σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτητοποίησή της.

Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο “Junts pel Si” (Μαζί για το Ναι) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 και είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.
Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων. Η συμμετοχή φαίνεται ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία για την απόσχιση της Καταλονίας, που τα δύο τελευταία χρόνια φαινόταν να χάνει έδαφος.

Ο συνασπισμός “Junts pel Si” και το CUP είχαν δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τους επέτρεπε να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.

Η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση, έχει χαρακτηρίσει “ανοησία” το σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και έχει δηλώσει πως θα το μπλοκάρει στο δικαστήριο. Το σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.

Μια απόσχιση της Καταλονίας παραμένει υποθετική, όμως η επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ένα πλήγμα για τον Ραχόι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις πανεθνικές εκλογές.

Δημιουργεί επίσης πρόσθετη αβεβαιότητα όσον αφορά την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και για νόμους που θα προστατεύουν καλύτερα τη γλώσσα και την κουλτούρα της Καταλονίας, για τις οποίες αναλυτές λένε ότι χρειάζονται για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των Καταλανών.
Πολλοί από τους 5,5 εκατ. ψηφοφόρους είπαν σήμερα ότι δεν πιστεύουν πως η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη και ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως μέσο για να πιέσουν τις καταλανικές και τις ισπανικές αρχές να συζητήσουν αυτά τα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ εναντίον δημοσκοπήσεων: «Πότε θα καταλάβουν ότι δημιούργησα την καλύτερη οικονομία στην ιστορία των ΗΠΑ»
Το 68% των πολιτών κρίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ τα πάει άσχημα σύμφωνα με έρευνα - «Οι τιμές πέφτουν γρήγορα» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ και διαλάλησε την πορεία των δεικτών του χρηματιστηρίου
Ντόναλντ Τραμπ
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ευρώπη αποφασίζει για τη δημοκρατία της, όχι εσύ»
«Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης, αλλά και υπερήφανοι που αποτελούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 11
Η κινηματογραφική απόδραση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο από την Βενεζουέλα - Η μεταμφίεση, η περούκα και το ταξίδι από Καραϊβική μέχρι Όσλο
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, όταν βγήκε από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Όσλο, και χαιρέτησ πλήθος υποστηρικτών που επευφημούσαν τη νέα νικήτρια του Νόμπελ
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάντο αντιδρά καθώς κατευθύνεται προς το Στόρτινγκ, στο Όσλο