Κόσμος

“Σάρωσαν” οι αυτονομιστές στην Καταλονία! – “Πονοκέφαλος” για Ραχόι

Οι αυτονομιστές κέρδισαν μια σαφή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, έδειξε την Κυριακή το μεγαλύτερο exit poll, σε μια εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να φέρει την περιφέρεια σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ανεξαρτητοποίησή της.

Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο “Junts pel Si” (Μαζί για το Ναι) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 και είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.
Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων. Η συμμετοχή φαίνεται ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία για την απόσχιση της Καταλονίας, που τα δύο τελευταία χρόνια φαινόταν να χάνει έδαφος.

Ο συνασπισμός “Junts pel Si” και το CUP είχαν δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τους επέτρεπε να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.

Η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση, έχει χαρακτηρίσει “ανοησία” το σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και έχει δηλώσει πως θα το μπλοκάρει στο δικαστήριο. Το σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.

Μια απόσχιση της Καταλονίας παραμένει υποθετική, όμως η επικράτηση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ένα πλήγμα για τον Ραχόι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις πανεθνικές εκλογές.

Δημιουργεί επίσης πρόσθετη αβεβαιότητα όσον αφορά την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών για ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς και για νόμους που θα προστατεύουν καλύτερα τη γλώσσα και την κουλτούρα της Καταλονίας, για τις οποίες αναλυτές λένε ότι χρειάζονται για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια των Καταλανών.
Πολλοί από τους 5,5 εκατ. ψηφοφόρους είπαν σήμερα ότι δεν πιστεύουν πως η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητη και ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως μέσο για να πιέσουν τις καταλανικές και τις ισπανικές αρχές να συζητήσουν αυτά τα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από δεκατρείς οι νεκροί στην Νέα Υόρκη λόγω του πολικού ψύχους - «Οι περισσότεροι υπέστησαν υποθερμία» λέει ο Μαμντάνι
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, η δημοτική αρχή κινητοποίησε έναν στόλο 20 οχημάτων με προσωπικό υγείας, όπως και έκτακτα κέντρα θέρμανση
Πεζοί περπατούν σε έναν χιονισμένο δρόμο, καθώς μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη
Ο Στάρμερ ζητά την απομάκρυνση του Βρετανού πρώην υπουργού Μάντελσον από τη Βουλή των Λόρδων λόγω της επαφής του με τον Επστάιν
Το 2009 ο Μάντελσον πρότεινε στον Επστάιν να ζητήσει από τον επικεφαλής της τράπεζας JPMorgan «να απειλήσει λιγάκι» τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας για να μειώσει τον φόρο επί των μπόνους των τραπεζιτών
Peter Mandelson
Αλληλογραφία του Τζέφρι Επστάιν με την Αριάν ντε Ρότσιλντ μετά το δημοψήφισμα για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα – «Την έχουν πραγματικά γ@@@@@ι»
Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να καρατομίσει τον Γιάνη Βαρουφάκη σχολιάστηκε από τον Τζέφρι Επστάιν και την Αριάν ντε Ρότσιλντ
A document that was included in the U.S. Department of Justice release of the Jeffrey Epstein files is photographed Sunday, Feb. 1, 2026, shows the report when Epstein was taken into custody on July 6, 2019. 9