Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σε «αμηχανία» Ζελένσκι και Μακρόν στο Κίεβο – Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου μετά την συνάντηση

Σε «αμηχανία» Ζελένσκι και Μακρόν στο   Κίεβο – Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου μετά την συνάντηση

O πρόεδρος της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επισκέφθηκαν την εμπόλεμη Ουκρανία, προκειμένου να δείξουν την υποστήριξή τους απέναντι στη ρωσική εισβολή. Στη συνάντηση φαίνεται – όπως απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό – ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν μοιραζόντουσαν μια… «αμηχανία». 

Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αποδίδουν αυτή την αμηχανία των Βολοντιμίρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις εκκλήσεις του πρόεδρου της Γαλλίας περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας. Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε αφήσει αιχμές για τον Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι: «Για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης». 

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η αμηχανία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν εμφανέστατη κατά την συνάντηση τους στο Κίεβο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «έμοιαζε σαν να προτιμούσε να πολεμά στα χαρακώματα του Σεβεροντόνετσκ, όταν ο Γάλλος ηγέτης, ντυμένος άψογα με το σήμα κατατεθέν μπλε κοστούμι του, άπλωσε το χέρι και τον αγκάλιασε». 

Δείτε φωτογραφίες:

Χαρακτηριστικό επίσης στιγμιότυπο από το τετ α τετ των δύο ηγετών, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, ήταν και αυτό με τον πρόεδρο της Γαλλίας να σφίγγει το χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον δεύτερο να κοιτά… στο πάτωμα. 

Στο πλευρό της Ουκρανίας Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις

Το πρωί της Παρασκευής (17.06.2022) Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι έφθασαν στο Περεμίσλ της Πολωνίας με ειδική αμαξοστοιχία, μετά την συμβολική επίσκεψη τους στο Κιέβο. Οι τρεις ηγέτες, καθώς και ο πρόεδρος της Ρουμανίας, κατά την επίσκεψη τους, δήλωσαν έτοιμοι να χορηγήσουν «αμέσως» στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτό το «ιστορικό αποτέλεσμα» και δήλωσε πως ελπίζει ότι τα 23 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν σ’ αυτή τη θέση κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου.

Επιφυλακτικός ο Μακρόν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ρωσία

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σήμερα (17.06.2022) στον τηλεοπτικό σταθμό BFM, είπε ότι Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο ίδιος μάλιστα, όπως δήλωσε, θα συνεχίσει να μιλάει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «κάθε φορά που θα είναι χρήσιμο».

Πρόσθεσε δε πως είναι ανοικτός για να μιλήσει στον πρόεδρο της Ρωσίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγωγή δημητριακών από την Οδησσό. Επίσης, είπε πως βλέπει λίγες πιθανότητες για μια συμφωνία.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Daily Mail

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις