Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Φλόριντα – Απειλεί ο κυκλώνας Σάλι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κυκλώνας Σάλι απειλεί τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Ήδη με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ η Φλόριντα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο κυκλώνας Σάλι (κατηγορίας 2) «συνοδευόταν» από ισχυρότατους ανέμους που κινούνταν με 160 χλμ την ώρα.

Ο Σάλι προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, υπάρχει κίνδυνος για “απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες” με το νερό να φθάνει τα 60 εκατοστά καθώς ο κυκλώνας κινείται προς την ενδοχώρα.

Νωρίς σήμερα (16.09.2020) το πρωί ο Σάλι βρισκόταν 105 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μόμπιλ της Αλαμπάμα και κατευθυνόταν προς τα σύνορα με τη Φλόριντα.

Οι αρχές στο Νότο των ΗΠΑ κάλεσαν τους κατοίκους να προστατευτούν από τους ανέμους και τη βροχή.

sally alabama

Σαρώνει τα πάντα ο Σάλι

Οι καταστροφές από τον κυκλώνα Σάλι αναμένεται να φτάσουν τα δύο με τρία δισ. δολάρια, δήλωσε ο Τσακ Γουότσον της εταιρείας Enki Research, που παρακολουθεί τους κυκλώνες και εκτιμά το κόστος των καταστροφών.

Τα λιμάνια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτής απ’ όπου πέρασε ο Σάλι παρέμειναν κλειστά. Καθώς ο Σάλι κινούνταν ανατολικά, τα λιμάνια κατά μήκος του ποταμού Μισισιπή άνοιξαν και πάλι για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Στον Κόλπο του Μεξικού ανεστάλη η παραγωγή σχεδόν 500.000 βαρελιών την ημέρα αργού πετρελαίου και 759 εκατομμυρίων κυβικών ποδών την ημέρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται στην Αλαμπάμα, στην Τζόρτζια και στην Νότια Καρολίνα μέχρι την Παρασκευή, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις και στην προμήθεια καυσίμων στα νοτιοανατολικά.

Από τη Δευτέρα είναι κλειστές οι παραλίες στην Αλαμπάμα, με εντολή του κυβερνήτη, ενώ στο Χάνκοκ του Μισισίπι διατάχθηκε η εκκένωση ορισμένων περιοχών, για προληπτικούς λόγους.

sally alabama

Μοναδικό φαινόμενο

Ένα μοναδικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού καθώς πέντε μεγάλοι κυκλώνες καλύπτουν την απόσταση από τις αμερικανικές ακτές έως τις ακτές της Αφρικής. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, καθώς κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερη ένταση, είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 1971. Και ενώ οι τέσσερις από τους κυκλώνες ξεσπούν σε θαλάσσια περιοχή, ο Σάλι πλήττει τις αμερικανικές ακτές με ανέμους 160 χλμ/ώρα.

Ο κυκλώνας Σάλι σημειώνεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον κυκλώνα Λόρα, έναν από τους ισχυρότερους που έπληξαν τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ο κυκλώνας Λόρα που έπληξε την περιοχή κοντά στο Κάμερον της Λουιζιάνα στο τέλος Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και προκάλεσε αναρίθμητες καταστροφές σε περιουσίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Mirror: Οι φωτιές στην Αιγιάλεια έκαναν στάχτη το όνειρο οικογένειας από τη Βρετανία για μια νέα ζωή στην Πελοπόννησο – «Δεν χάσαμε μόνο ένα σπίτι»
Το δημοσίευμα περιγράφει πώς το σπίτι που έχτισαν με κόπο καταστράφηκε ολοσχερώς λίγες ημέρες πριν από τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα
Βρετανοί, φωτιά Πελοπόννησος 8
Ανακατατάξεις στο τμήμα AI της Google: Ο Ντέμης Χασάμπις αναβαθμίζεται σε πρόεδρο της DeepMind και επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet
Ο Τζεφ Ντιν και ο Σαντζάι Γκεμαβάτ αποχωρούν για να ιδρύσουν τη Discovery Loop, ενώ ο Κοράι Καβουκτσούογλου αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης
Ντέμης Χασάμπης
Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή οδό στα Στενά του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί οι γεωγραφικές συντεταγμένες της διαδρομής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της στρατηγικής θαλάσσιας οδού
REUTERS