Τρίτη, 21 Μαΐ
25oC Αθήνα

Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός της Σερβίας μετά την… ανάφλεξη στην «πυριδιταποθήκη» του Κοσόβου

Σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός της Σερβίας μετά την… ανάφλεξη στην «πυριδιταποθήκη»  του Κοσόβου

Σε κατάσταση συναγερμού είναι ο στρατός της Σερβίας μετά την συνεχή άνοδο του θερμομέτρου στο Κόσοβο, το οποίο δείχνει να υπάρχει… ανάφλεξη τελευταία. Ο σερβικός στρατός βρισκόταν χθες (26.12.2022) το βράδυ σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο Κόσοβο.

Ο στρατός της Σερβίας τέθηκε σε ετοιμότητα μετά τη νέα ένταση στο Κόσοβο, όπου σημειώθηκαν πυρά και εκρήξεις και υψώθηκαν οδοφράγματα. Η περιοχή που ήταν πάντα μια… πυριδιταποθήκη, δείχνει να έχει… πάρει φωτιά τελευταία μετά τις εντάσεις ανάμεσα στον σερβικό τον αλβανικό πληθυσμό της περιοχής.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας διέταξε το σερβικό στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς μετά τα νέα γεγονότα στο Κόσοβο. Ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως εστάλη από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα σύνορα με το Κόσοβο.

«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο.

Ενισχύεται η σερβική στρατιωτική παρουσία

Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου» .Τέλος, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, στους 5.000.

Επί ποδός πολέμου οι Σέρβοι του Κοσόβου

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα, για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη με το Κόσοβο, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβάρικες δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών. Τα μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα υποστήριξαν αντίθετα πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).

Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Τζελάι Σβέτσια, υποστήριξε πως η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά «στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο». «Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές», ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.

Η… σπίθα που άναψε τις φωτιές

Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης – η οποία έχει πλέον ανασταλεί – της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία. Η απόφαση αυτή ήταν η σπίθα που άναψε τις φωτιές στην περιοχή.

Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις