Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και ζημιές – video

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι και ζημιές – video
Φωτογραφία Reuters

Εικόνες που κόβουν την ανάσα. Μετά την καταστροφή και το θάνατο που προκάλεσε ο τυφώνας Τζέμπι ήρθε κι ένας σεισμός να συγκλονίσει την Ιαπωνία. Είχε ένταση 6,7 Ρίχτερ και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία σημειώθηκε στο νησί Χοκάιντο τα ξημερώματα της Πέμπτης (06.09.2018), στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Δεν υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει τσουνάμι, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον οκτώ, ενώ 40 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πέντε πτώματα βρέθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο Χοκάιντο. Λίγο νωρίτερα είχαν εντοπιστεί άλλοι τρεις νεκροί. Έτσι, σύμφωνα με το NHK, ο απολογισμός έφτασε στους οκτώ. Τα θύματα βρέθηκαν στα συντρίμμια ενός σπιτιού στο ορεινό χωριό Ατσούμα, όπου ο σεισμός προκάλεσε τεράστιες κατολισθήσεις.

https://youtu.be/BVMuO5X_nfs

Δρόμοι άνοιξαν στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και κόπηκε το ρεύμα στα σπίτια των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε πως υπάρχει ένας νεκρός, ενώ έκανε επίσης λόγο για 120 τραυματίες. Αγνοείται η τύχη 32 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί σε κτίρια που κατέρρευσαν.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Εναέρια πλάνα αποκάλυψαν το μέγεθος της καταστροφής από τον σεισμό. Δεκάδες κατολισθήσεις σημειώθηκαν κοντά στην πόλη Ατσούμα, στο νότιο Χοκάιντο, ορισμένες από τις οποίες καταπλάκωσαν σπίτια. Περίπου 10 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Όλο το νησί έχει μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η Hokkaido Electric Power Co ανακοίνωσε ότι ανέστειλε επειγόντως τη λειτουργία όλων των ηλεκτροπαραγωγικών της σταθμών που λειτουργούν με λιγνίτη και άλλα ορυκτά καύσιμα. Όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο νησί ανεστάλησαν.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, έσπευσε στο γραφείο του πριν από τις 06:00, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση στήνει ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης. Με τραχιά φωνή, ο Άμπε τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να σωθούν ζωές.

Ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στην Τομαριμούρα υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά λειτούργησαν οι γεννήτριες και οι ράβδοι καυσίμων στους αντιδραστήρες του ψύχονται με ασφάλεια, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανέφερε πως δεν υπάρξει καμιά ανωμαλία στον σταθμό και καμιά έκλυση ραδιενέργειας. Η λειτουργία του σταθμού είχε ανασταλεί λίγο καιρό μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, το 2011.

Μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων — η ισχυρότερη ήταν 5,4 βαθμών — ακολούθησε τον κύριο σεισμό, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία και προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.

Ο σεισμός έπληξε τη Χοκάιντο ενώ ακόμη ο τυφώνας Τζέμπι σάρωνε την Ιαπωνία έχοντας πλέον αφήσει πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, εκτεταμένες υλικές ζημιές, και το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά), που προβλέπεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις