Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους
Φωτογραφία: Reuters

Οι αρχές στις Φιλιππίνες επέτρεψαν στους κατοίκους να επιστρέψουν σήμερα (03.12.2023) στα σπίτια τους μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή τους, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν μικρές ζημιές σε κάποιες υποδομές.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις Φιλιππίνες χθες (02.12.2023) βράδυ (τοπική ώρα) έγινε αισθητός στις επαρχίες Σουριγκάο Ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο, με αποτέλεσμα οι αρχές να καλέσουν τους κατοίκους παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν, ενώ εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη χώρα και στην Ιαπωνία. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (Phivolcs).

Μια γυναίκα σκοτώθηκε, όταν κατέρρευσε τοίχος την ώρα που η ίδια και η οικογένειά της εγκατέλειπαν το σπίτι τους αναζητώντας ασφαλέστερο σημείο στην πόλη Ταγκούμ στην επαρχία Νταβάο ντελ Νόρτε, δήλωσε ο Μον Καμπονίλας, αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών.

«Η απειλή για τσουνάμι που σχετίζεται με τον σεισμό αυτό έχει πλέον παρέλθει για τις Φιλιππίνες», ανέφερε σε ανακοίνωση το Phivolcs, συμβουλεύοντας ωστόσο τους κατοίκους στις απειλούμενες κοινότητες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

Στην παράκτια πόλη Καρασκάλ στο Σουριγκάο ντελ Σουρ, όλοι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, δήλωσε ο Αντόνιο, αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, στον ραδιοφωνικό σταθμό DWPM. «Είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει και πάλι εκκένωση».

Πάνω από 600 μετασεισμοί καταγράφηκαν, με τον ισχυρότερο να είναι 6,5 βαθμών σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Οι αρχές κατέγραψαν μικρές ζημιές σε κατοικίες, ενώ η υπηρεσία αεροπορίας ανέφερε μικρές ρωγμές σε τοίχους σε κάποια περιφερειακά αεροδρόμια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις