Κόσμος

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, αισθητός έως τη Συρία και το Λίβανο – Κατέρρευσαν πολυκατοικίες

Τραγωδία στην Τουρκία από τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Γκαζιάντεπ τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.2023). Κατέρρευσαν πολυκατοικίες, υπάρχουν ήδη 15 νεκροί αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο απολογισμός θα είναι μεγαλύτερος. Δείτε βίντεο από τη στιγμή που “χτυπά” ο Εγκέλαδος.

Ο σεισμός στην κεντρική Τουρκία σημειώθηκε στις 04:17 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 03:17 Ελλάδας) λίγα χιλιόμετρα από το Γκαζιάντεπ. Ήταν μεγέθους 7,8 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS). Είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιόμετρα. Είχε και μεγάλη διάρκεια και το επίκεντρό του βρισκόταν κοντά στην πόλη Καχρανμαρμαράς.

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών. Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

Από τον ισχυρότατο σεισμό κατέρρευσαν πολυκατοικίες και ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 15 νεκροί. Υπάρχουν όμως και εγκλωβισμένοι στα ερείπια και αυτός θεωρείται ένας πολύ αρχικός απολογισμός.

10 νεκροί υπάρχουν στην επαρχία Οσμάνιγε, στη νότια Τουρκία κι άλλοι πέντε στην Σανλιούρφα, στα νοτιοανατολικά, όπως είπαν οι κυβερνήτες τους στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και στο κρατικό πρακτορείο Anadolu. 

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

turkey earthquake reuters turkey earthquake reuters turkey earthquake reuters turkey earthquake reuters

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT δείχνουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους, ενώ πολλά βίντεο δείχνουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα κτίρια, άλλους να διασώζονται κι άλλους να αναζητούν τους δικούς τους. 

https://twitter.com/Ecenazcyr/status/1622433586614763522?s=20&t=RPcsIYpE59XXdMIFMoMe2A

https://twitter.com/aidaroussahmed/status/1622439913701400577?s=20&t=RPcsIYpE59XXdMIFMoMe2A

https://twitter.com/no_itsmyturn/status/1622432806574989312?s=20&t=RPcsIYpE59XXdMIFMoMe2A

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στη Σανλιούρφα, στη δική του πόλη κατέρρευσαν 16 κτίρια. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας είπε ότι 17 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.   

Δείτε τη στιγμή του σεισμού

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

turkey earthquake reuters

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου 50 τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 40. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Νετανιάχου για Ιράν: Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει – Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, σειρήνες στο Ισραήλ – Πάνω από 20 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
Χάος και πάλι στη Βηρυτό με ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Το Ιράν απειλεί να στοχοποιήσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και καλεί σε εκκενώσεις
Επίθεση στο Ισραήλ 8