Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σεισμός – Ιταλία: Γλίτωσαν από τους Ταλιμπάν, “χτυπήθηκαν” από τον Εγκέλαδο

Φωτογραφία: ANSA / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ANSA / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αγωνιώδεις προσπάθειες. Φωνές και φόβος. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Άλλοι σώθηκαν. Άλλοι περιμένουν. Άλλοι δεν τα κατάφεραν. Ο σεισμός στην Ιταλία έχει συγκλονίσει τον κόσμο. Όπως και οι προσωπικές ιστορίες που έρχονται στο φως.

Τη χαρά για τον απεγκλωβισμό δυο παιδιών, η ηλικία των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, τα οποία ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια σώα, διαδέχτηκε η αγωνία για την τύχη δυο γυναικών. Δυο γυναικών από το Αφγανιστάν, που κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φρίκη που σκορπούν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και βρέθηκαν στο Αματρίτσε. Εκεί όμως έμελλε να της βρει ο Εγκέλαδος.

Οι δύο νεαρές Αφγανές ακούστηκαν να καλούν σε βοήθεια κάτω από τα ερείπια. Οι διασώστες προσπαθούσαν το πρωί να τις σώσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Agi.

Πιο τυχεροί ένας άνδρας και μια γυναίκα που ανασύρθηκαν ζωντανοί. Τραυματισμένοι, τρομαγμένοι, αλλά ζωντανοί. Φορούσαν ακόμη τις πυτζάμες τους. Άλλωστε ο σεισμός έγινε στις 03:36 τα ξημερώματα. Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Κι αν εκείνοι είναι τυχεροί, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια σπιτιών ή κτιρίων. Πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των χωριών, που βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, σοκαρισμένοι ακόμη από τον σεισμό, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη σεισμογενή Ιταλία.

Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο και την Αρκουάτα, στην περιφέρεια του Μάρκε, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους. Ο σεισμός αυτός έφτασε το μέγεθος των 6,2 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), αλλά το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε το μέγεθος στους 6 βαθμούς. Σημειώθηκε στο κέντρο της ιταλικής χερσονήσου στις 03:36 (τοπική ώρα, 04:36 ώρα Ελλάδας) και έγινε αισθητός στη Ρώμη, ξυπνώντας δεκάδες κατοίκους.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην επαρχία του Ριέτι, κοντά στο Ακουμόλι, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικα της Ρώμης, διευκρίνισε το ιταλικό γεωφυσικό ινστιτούτο. Τον σεισμό αυτόν ακολούθησαν τουλάχιστον 39 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών. Έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε