Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιταλία: Τουλάχιστον 250 οι νεκροί – Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στα χαλάσματα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν συγκλονίσει τις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες των διασωστών για απεγκλωβισμό τυχόν επιζώντων μετά τον φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ.

Ένας ισχυρός μετασεισμός 4,2 Ρίχτερ έπληξε την Ιταλία το απόγευμα της Πέμπτης, αναγκάζοντας τους διασώστες να τρέχουν να ξεφύγουν από τα υπό κατάρρευση ή κατεστραμμένα κτίρια. Περίπου 5.000 διασώστες “χτενίζουν” την περιοχή μέσα στα ερείπια με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων ή γυμνά χέρια, ενώ τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό της Τετάρτης και 365 τραυματίστηκαν.

Ο ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:36, 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης, στην ορεινή κεντρική Ιταλία. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεκάδες πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Οι πόλεις που επλήγησαν περισσότεροι είναι οι Amatrice, Arquata, Accumoli και Pescara del Tronto.

Οι πόλεις είναι συνήθως αραιοκατοικημένες αλλά γεμίζουν κόσμο από τουρίστες το καλοκαίρι και για αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές την ώρα του σεισμού. Μεταξύ των θυμάτων ή των διασωθέντων πιστεύεται ότι βρίσκονται και ξένοι υπήκοοι.

Η αναζήτηση επιζώντων συνεχίζεται μέχρι και τώρα, με πολλά κτίρια να μη θεωρούνται ασφαλή και ορισμένους να αναγκάζονται να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους ή σκηνές. Ομάδες αναζήτησης ζήτησαν από τους ντόπιους να απενεργοποιήσουν τους wi-fi κωδικούς τους για να βοηθήσουν στις προσπάθειες. Ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός σημειώνει πως τα οικιακά δίκτυα μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης επιζώντων. Σύμφωνα με την Jenny Hill του BBC, οι διασώστες έχουν ενημερώσει δημοσιογράφους και πολίτες να εγκαταλείψουν το Amatrice επειγόντως επειδή η πόλη καταρρέει.

Δύο πυροσβέστες έσκαψαν βαθιά μέσα στα χαλάσματα ψάχνοντας για έναν επιζώντα. “Είναι ένα σκυλί” φώναξε ο ένας τους. Για μισή ώρα συνέχισαν να ψάχνουν. Πέρασαν μάλιστα νερό για να δώσουν στο σκυλί και τελικά κατάφεραν να το βγάλουν ζωντανό στην επιφάνεια. Ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο τους χειροκρότησε για την προσπάθειά τους. “Δεν έχει σημασία για εμάς αν είναι άνθρωπος ή ζώο. Θα το σώσουμε”, δήλωσε ο Gianni Macerata, επικεφαλής της ομάδας των πυροσβεστών.

Έτσι η αναζήτηση στα χαλάσματα συνεχίζεται. Όσο όμως περνούν οι ώρες είναι απίθανο να βρεθούν επιζώντες στην Pescara del Tronto. Φαίνεται απίθανο επίσης αυτό το αρχαίο μέρος, που παρέμενε για αιώνες, να μπορέσει να ξαναχτιστεί. Εκατοντάδες χρόνια ιστορίας σβήστηκαν σε μια στιγμή. Στην Pescara del Tronto ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια ένα μικρό κορίτσι μετά από 17 ώρες που βρισκόταν εγκλωβισμένο στα ερείπια. Οι διασώστες εξακολουθούν να ελπίζουν πως θα βρουν επιζώντες.

Ο Lorenzo Botti, υπάλληλος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, παραδέχτηκε ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο. “Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί σε αυτές τις συνθήκες είναι μικρές. Χρειάζεται να ελπίζουμε και εμείς και να εργαζόμαστε και να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποια ζωή που μπορούμε να σώσουμε”.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε