Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Αλβανία: Μπορεί να προκαλέσει ντόμινο που θα επηρεάσει την Ελλάδα;

σεισμός στην Αλβανία
Φωτογραφία: Reuters

Ο σεισμός στην Αλβανία οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπους, με εκατοντάδες να έχουν τραυματιστεί.
Οι καταστροφές είναι τεράστιες και η ανησυχία στην χώρα μας μεγαλώνει.
Ειδικός εξηγεί στο newsit.gr το πόσο πιθανό είναι να επηρεαστεί η Ελλάδα από τυχόν… σεισμικό ντόμινο.
Το ρήγμα της Ανατολίας, η προηγούμενη δόνηση στην γειτονική χώρα και όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

Μεγάλη ανησυχία, αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η χώρα μας, έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός στην Αλβανία. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία τα ξημερώματα της Τρίτης, 26.11.2019, έπληξε την γειτονική χώρα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπους.

σεισμός στην Αλβανία

Δεδομένου ότι ο σεισμός στην Αλβανία έγινε αισθητός και σε πόλεις της Ηπείρου όπως στα Γιάννενα, αλλά και του γεγονότος ότι το Ιόνιο είναι σεισμογενής περιοχή, ο προβληματισμός εντείνεται. Πρέπει όμως να μας ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Πόσο πιθανό είναι να επηρεάσει και την Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία;

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, «το συγκεκριμένο μέγεθος του σεισμού της Αλβανίας δεν είναι ικανό να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο». Όπως εξήγησε ο ίδιος, «αν ο σεισμός ήταν κοντά στα 7 Ρίχτερ, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να συζητήσουμε κάτι τέτοιο».

Click4more: Η στιγμή που κτίριο σείεται συθέμελα την ώρα του σεισμού στην Αλβανία

«Για να μιλήσουμε για ντόμινο πρέπει να έχουμε σεισμό περίπου 7 Ρίχτερ. Συνήθως δε, το ντόμινο αφορά κοντινές περιοχές, δηλαδή περιοχές που απέχουν το πολύ 100 χλμ» είπε ο κ. Μακρόπουλος λίγες ώρες αφότου ο σεισμός στην Αλβανία “χτύπησε” και συνέχισε: «Μην ξεχνάτε τι η απόσταση του επίκεντρου από τον ελλαδικό χώρο είναι μεγάλη».

«Αν βεβαίως μιλάμε για σεισμό μεγαλύτερο των 7 Ρίχτερ τα δεδομένα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ας μην ξεχνάμε τον σεισμό της Αθήνας το 1999 ο οποίος σχετίζεται με προηγούμενο σεισμό του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας. Το ρήγμα αυτό της Αδριατικής πάντως δεν μπορεί να δώσει σεισμούς ανάλογους με αυτούς της Ανατολίας» σημείωσε.

σεισμός στην Αλβανία

Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε επιπλέον ότι η περιοχή της Αδριατικής έχει πολλά ρήγματα τα οποία φτάνουν και στην Ελλάδα, ενώ εξήγησε κλείνοντας ότι «το εν λόγω ρήγμα είναι το ίδιο από το οποίο προκλήθηκε ο προηγούμενος ισχυρός σεισμός στην Αλβανία».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις