Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός στην Συρία: «Πυρά» της αντιπολίτευσης στον ΟΗΕ επειδή αφήνει τον Άσαντ να πάρει ανθρωπιστική βοήθεια

Σεισμός στην Συρία: «Πυρά» της αντιπολίτευσης στον ΟΗΕ επειδή αφήνει τον Άσαντ να πάρει ανθρωπιστική βοήθεια

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε ο επικεφαλής της κύριας οργάνωσης διασωστών της αντιπολίτευσης της Συρίας σε σχέση με την απόφαση του ΟΗΕ να έχει λόγο ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις βοήθειας μέσω μεθοριακών περασμάτων με την Τουρκία, προκειμένου να στηριχτούν οι πληγέντες από τους σεισμούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως ο Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει για τρεις μήνες τις παραδόσεις βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία μέσω δύο μεθοριακών περασμάτων με την Τουρκία.

«Αυτό είναι σοκαριστικό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρεται ο ΟΗΕ», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ραΐντ αλ Σάλεχ, επικεφαλής της οργάνωσης Λευκά Κράνη, απηχώντας τα αισθήματα πολλών Σύρων στο θύλακο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και έχει υποστεί καταστροφές από το μεγάλο σεισμό στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Έφτασε νέα βοήθεια από την Κίνα

Την ίδια ώρα, το δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας έφθασε τη Δευτέρα (13.02.2023) στην Δαμασκό.

Τα εφόδια, που περιλαμβάνουν σκηνές, πακέτα ανακούφισης για οικογένειες, θερμικά σακάκια και φάρμακα, θα καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων από 10.000 σεισμοπλήκτων, σύμφωνα με τον RCSC.

Ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός έχει μέχρι στιγμής στείλει στη Συρία δύο παρτίδες με βοήθεια για περισσότερα από 15.000 θύματα.

Η πρώτη παρτίδα ιατρικών εφοδίων έχει παραδοθεί στη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για επιχειρήσεις διάσωσης.

Ισχυροί σεισμοί και μετασεισμοί έπληξαν στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία και τη γειτονική Συρία και ο απολογισμός των νεκρών είχε χθες, Δευτέρα, ξεπεράσει τις 35.000.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις