Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σεισμός στην Ταϊβάν: Εικόνες που σοκάρουν! Νεκροί και αγνοούμενοι από τα 6,4 Ρίχτερ [pics, vids]

σεισμός Ταϊβάν

Καταστροφή και θάνατο “έσπειρε” ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που “χτύπησε” την Ταϊβάν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Τρίτης προς την Τετάρτη (07.02.2018).

Μπορεί ο σεισμός να ήταν… ένας από τους πολλούς που γίνονται στη χώρα, αφού η Ταϊβάν βρίσκεται το λεγόμενο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” αλλά το μικρό εστιακό του βάθος (μόλις ένα χιλιόμετρο) ήταν εκείνο που προκάλεσε την καταστροφή.

Τέσσερις νεκροί, 225 τραυματίες και τουλάχιστον 145 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Όμως υπάρχουν φόβοι πως οι νεκροί θα είναι περισσότεροι. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν ακόμη στα κτίρια που κατέρρευσαν.

Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τη στιγμή του σεισμού

https://youtu.be/YaVo-ni-sVg

Εικόνα από το εσωτερικό ξενοδοχείου μετά το σεισμό

Τι άφησε… πίσω του ο σεισμός

Ο σεισμός σημειώθηκε στην τουριστική περιοχή Χουάλιεν. Είναι παραθαλάσσια σύμφωνα με τις αρχές ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν Ιάπωνες, Τσέχοι και Κινέζοι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χουάλιεν, στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Χουάλιεν είναι περίπου 100.000. Πολλοί δρόμοι «άνοιξαν» από τη δύναμη του σεισμού. Περίπου 1.900 κτίρια έμειναν χωρίς ρεύμα και περίπου 40.000 χωρίς νερό.

Οι μετασεισμοί αναστατώνουν συνεχώς τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους έχασαν τα σπίτια τους και κοιμήθηκαν έξω. Θα συνεχιστούν φθάνοντας έως και τους 5 βαθμούς τις επόμενες δύο εβδομάδες, προειδοποίησε η κυβέρνηση.

Η πιο σοκαριστική εικόνα είναι αυτή του ξενοδοχείου Μάρσαλ, που κατέρρευσε και κανείς δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί. Τα τοπικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι έχουν παγιδευτεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Σκάβουν με γυμνά χέρια

Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες σε πολλά κτίρια που έχουν μετατραπεί σε σωρούς από συντρίμμια. Ορισμένα μέλη τους σκάβουν μόνο με τα γυμνά τους χέρια, στην προσπάθειά τους να βρουν τους κάποιον από τους 145 ανθρώπους που εκτιμάται πως αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν όταν κατέρρευσαν κτίρια, ανάμεσά τους ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στρατιωτικό νοσοκομείο που υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Παράθυρα διαλύθηκαν και το κτίριο παραμορφώθηκε με μέρος του να κείτεται πλέον υπό γωνία σαράντα μοιρών.

Οι μαρτυρίες

«Ήμασταν ακόμα ανοιχτά όταν έγινε», αφηγήθηκε ο Λιν Τσινγκ-ουέν, εστιάτορας το κατάστημα του οποίου βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο. «Άρπαξα τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου και πήγαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο», τόνισε.

Ο 80χρονος Τσεν Τσι-γουέι περιέγραψε πως κοιμόταν και ξαφνικά βρέθηκε… όρθιος, αφού εξαιτίας του σεισμού το κρεβάτι του “γύρισε” κάθετα! Σύρθηκε ως το μπαλκόνι του διαμερίσματος του και περίμενε να τον σώσουν. Σύμφωνα με τον 80χρονο άνδρα ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει νιώσει στα 50 χρόνια που μένει στην Χουαλιέν.

Η Ταϊβάν στο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”

Η Ταϊβάν –ανεξάρτητη νησιωτική χώρα την οποία η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί αποσχισμένη επαρχία της– βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Μια δόνηση 6,1 βαθμών είχε σημειωθεί μόλις την Κυριακή σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Χουάλιεν.

Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε έναν σεισμό που έπληξε το νότιο τμήμα της Ταϊβάν το 2016, ενώ πολλοί κάτοικοι της χώρας θυμούνται ακόμη με τρόμο τον σεισμό των 7,6 βαθμών του 1999 που σάρωσε τη νήσο και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sky News, Daily Mail
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις