Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός στις Φιλιππίνες – Πάνω από 7 ρίχτερ

Σεισμός στις Φιλιππίνες – Πάνω από 7 ρίχτερ
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο σεισμός στις Φιλιππίνες έγινε στις 16.37 ώρα Ελλάδας (22.37 τοπική ώρα) και σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, είχε μέγεθος 7,5 ρίχτερ!

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χιλιόμετρα από την επαρχία Tagbina στις Φιλιππίνες και είχε εστιακό βάθος 38 χιλιομέτρων.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, τις περιοχές που ταρακουνήθηκαν από το σεισμό:

Έχει ήδη δοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι με κύματα ύψους ενός μέτρου…

Το τσουνάμι, πιθανόν να φθάσει στην Ιαπωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τοπική ώρα (βράδυ Σαββάτου στην Ελλάδα), μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα Social Media:

Σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας Τζόζεφ Λάμπα στη Χινατουάν, ο σεισμός ήταν “πολύ ισχυρός”.

“Οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω του συναγερμού για τσουνάμι”, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι 45.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ότι πολλοί μεταξύ αυτών προσπαθούν να φθάσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο πεζή ή με το αυτοκίνητο.

 

Υπάρχουν πληροφορίες για καταρρεύσεις από τα 7,5 ρίχτερ, γεγονός που επιβεβαιώνουν βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στα Social Media.

Μάλιστα, πριν καλά – καλά προλάβουν να συνέλθουν από τον κύριο σεισμό, οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τους μετασεισμούς. Ένας από αυτούς, ήταν μεγέθουν 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ!

 

 

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον “δακτύλιο της φωτιάς” του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι περισσότεροι σεισμοί είναι πολύ μικροί για να γίνονται αισθητοί από τους ανθρώπους.

Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε ήδη την περιοχή του νησιού Μιντανάο στις 17 Νοεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις