Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Σεισμός στο Μεξικό: Ανησυχία αλλά και… χιουμοριστικά memes στα social media

Σεισμός στο Μεξικό: Ανησυχία αλλά και… χιουμοριστικά memes στα social media

Ο νέος μεγάλος σεισμός στο Μεξικό με 7,6 Ρίχτερ έδωσε αφορμή και για… memes που διακωμωδούσαν το ότι για 3η φορά, η 19η Σεπτεμβρίου είναι μέρα μεγάλης σεισμικής δόνησης.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός του 1985 και του 2017 στο Μεξικό, των οποίων χτες ήταν η επέτειος. Ο εγκέλαδος μάλιστα χτύπησε μια ώρα προτού γίνει προγραμματισμένη άσκηση για σεισμό, σκορπώντας τρόμο και σκοτώνοντας έναν άνθρωπο.

Από το WhatsApp ως το Instagram και το Facebook, Μεξικανοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με χιούμορ το φαινόμενο αυτό.

«Κάνουν ασκήσεις για σεισμούς με αληθινούς σεισμούς»

«Αυτοί οι Μεξικάνοι είναι πολύ σκληροπυρηνικοί, κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμούς με αληθινούς σεισμούς», ανέφερε ένα meme που εικονίζει πολύ εντυπωσιασμένο τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο σεισμός των 7,6 βαθμών, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, έγινε την επέτειο των εξαιρετικά φονικών σεισμών του 1985 και του 2017 στη χώρα (με τους απολογισμούς των θυμάτων να είναι αντίστοιχα 10.000 και τουλάχιστον 350 νεκροί, κατά τους επίσημους αριθμούς).

Το Μεξικό, από τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου, έχει πληθυσμό συνηθισμένο σε εξαιρετικά γρήγορες απομακρύνσεις ανθρώπων από κτίρια όταν εκδηλώνονται σεισμοί, συχνά με εκπληκτική ηρεμία.

Η ημερομηνία του σεισμού έδωσε την αφορμή για αρκετά από τα memes. Κάποιος εμπνεύστηκε έτσι την εικόνα με πουλί που διαβάζει με αφοσίωση βιβλίο υπό τον τίτλο «Πώς να πετάξεις από τη 18η στην 20ή Σεπτεμβρίου».

Ένα από τα memes, που διακωμωδεί τη διαφημιστική εκστρατεία του υπουργείου Τουρισμού, καλεί τους ξένους να «Επισκεφθούν το Μεξικό» και «κάθε 19η Σεπτεμβρίου, να ζήσουν την εμπειρία ενός αληθινού σεισμού».

Άλλα αστεία είχαν πιο πολιτική χροιά, όπως ένα που θέλει τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να σχολιάζει πως η γη ταρακουνήθηκε μεν, αλλά είχε ταρακουνηθεί πιο πολύ επί των ημερών του προκατόχου του.

Ο Ομπραδόρ καταφέρεται συχνά εναντίον προηγούμενων προέδρων του Μεξικού, προσάπτοντάς τους ιδίως ευθύνες για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα, την κακοδιαχείριση της οικονομίας.

Αρκετά από τα memes καταγράφουν το φόβο του να ζεις περιμένοντας πως το έδαφος κάτω από τα πόδια σου θ’ αρχίσει ξαφνικά να τρέμει.

Με μετατραυματικό στρες 3 στους 10 που έζησαν το σεισμό του 2017

Πρόσφατη μελέτη πανεπιστημιακών υπέδειξε πως 3 στους 10 ανθρώπους που έζησαν τον σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου 2017 αντιμετωπίζουν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ο γεωφυσικός Κάρλος Βαλντές θεωρεί πάντως δεισιδαιμονία την ιδέα πως η 19η Σεπτεμβρίου είναι «καταραμένη» στο μεξικανικό ημερολόγιο.

Χαρακτήρισε τη χρονική στιγμή της χθεσινής σεισμικής δόνησης απλή σύμπτωση. Έκρινε πως οι αστεϊσμοί στο διαδίκτυο ήταν απαραίτητο τονωτικό.

«Είναι, νομίζω, ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις το στρες και τον φόβο», εξήγησε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις