Κόσμος

Σεισμός στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 128 νεκροί από την ισχυρή δόνηση των 6,4 Ρίχτερ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Φονικός σεισμός συγκλόνισε το Νεπάλ! 128 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν χθες Παρασκευή (3.11.2023) την περιοχή Τζάτζαρκοτ στο δυτικό Νεπάλ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν σήμερα οι αξιωματούχοι.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23.47 (τοπική ώρα, 20.02 ώρα Ελλάδας) χθες με μέγεθος 6,4 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ και έγινε αισθητός ακόμα και στο Νέο Δελχί της γειτονικής Ινδίας. Αρκετά κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν.

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 5,7 βαθμούς, αναθεωρώντας το από τους 6,2 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών.

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με την ορεινή περιοχή κοντά στο επίκεντρο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, όπου επίσης έγινε αισθητή η δόνηση.

Η περιοχή έχει πληθυσμό 190.000 κατοίκων με χωριά διασκορπισμένα σε απομακρυσμένους λόφους.

«Ο αριθμός των τραυματιών θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες και οι θάνατοι μπορεί να επίσης να αυξηθούν», δήλωσε μέσω τηλεφώνου στο Reuters ο Χαρίς Τσάντρα Σάρμα, αξιωματούχος της περιοχής Τζάτζαρκοτ.

nepal earthquake r

«Πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει, πολλά άλλα έχουν ρωγμές. Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο κρύο, στο ύπαιθρο, διότι φοβούνταν πολύ να μπουν στα σπίτια τους λόγω των μετασεισμών», δήλωσε ο ίδιος. «Ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω καταφέρει να μπω».

nepal earthquake r

Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης πρέπει να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τον σεισμό προκειμένου να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ναμαράτζ Μπαταράι.

Το 2015 περίπου 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυο σεισμούς στη χώρα αυτή των Ιμαλαΐων. Τότε ολόκληρες πόλεις ισοπεδώθηκαν ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια καταστράφηκαν, με κόστος 6 δισ. δολαρίων για την οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο βασιλιάς Κάρολος σε περιοδεία στην Καραϊβική με φόντο το δουλεμπόριο – Τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας πιέζουν για επανορθώσεις
Ζητούν «αναγνώριση για εκείνους που ως “κτήματα” των αποικιοκρατών, υπέστησαν ανείπωτα δεινά» - Το Λονδίνο αποκλείει τόσο τις οικονομικές αποζημιώσεις όσο και μια επίσημη συγγνώμη
Κάρολος
Ισραήλ: 7,3 εκατ. πολίτες στις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την επίθεση της Χαμάς – Ο Νετανιάχου αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της κάλπης
Σε κλίμα βαθειάς πόλωσης οι εκλογές στο Ισραήλ - Ο Νετανιάχου διεκδικεί την παραμονή του στην εξουσία, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον Άιζενκοτ ζητά πολιτική αλλαγή
Ισραήλ εκλογές