Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου στο Βατικανό – Νέο σκάνδαλο στην “Αγία Έδρα”

Βατικανό σεξουαλική παρενόχληση

Ακόμη ένα ρεπορτάζ που φέρνει στο φως τα πιο σκοτεινά “μυστικά” της “Αγίας Έδρας”. Άλλο ένα σκάνδαλο που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων μέσα στο Βατικανό.

Ήρθε στο φως από την εκπομπή Le Iene, του τηλεοπτικού ομίλου Μπερλουσκόνι. Σε εκπομπή που μεταδόθηκε την Κυριακή (19.11.2017) αποκάλυψε ότι τουλάχιστον δυο πρώην μαθητές της ιερατικής σχολής, η οποία βρίσκεται μέσα στο Βατικανό, είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Όχι από ιερέα αλλά από 20χρονο μαθητή της σχολής.

Ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε σημαντική εξουσία και είχε εξασφαλίσει ατιμωρησία στο εσωτερικό της σχολής. Οι δυο μαθητές ήταν 15 ετών όταν δέχτηκαν τη σεξουαλική παρενόχληση.

Τα μαρτύρια

Ο ένας εκ των πρώην μαθητών αποκάλυψε πως όταν έδωσε ανοικτά να καταλάβει στον 20χρονο ότι η «προσέγγισή του» τον ενοχλούσε, άρχισε να γίνεται στόχος έντονου ψυχολογικού πολέμου.

Όπως ο αποκλεισμός από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες και από την καθημερινή ζωή στο εσωτερικό της σχολής. Έβρισκε το φαγητό του πεταμένο στο πάτωμα, δεν μπορούσε, πια να βοηθήσει στην προετοιμασία της λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Ένιωσε, είπε, γενικότερα, να περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο.

«Καλύτερα να φύγεις από το Βατικανό»

Ένας άλλος νέος που έγινε στόχος παρενοχλήσεων, διηγήθηκε στην εκπομπή την αντιμετώπιση που είχε από τους ιερείς στο Βατικανό. Όταν κατήγγειλε σε ανώτερους κληρικούς το τι συνέβαινε, το μόνο που τον συμβούλεψαν, με γραπτή επιστολή, ήταν να φύγει από τη σχολή «λόγω του κλίματος που είχε δημιουργηθεί».

Σύμφωνα με τη Le Iene, ο αρμόδιος εισαγγελέας του Βατικανού προσπάθησε να ξεκινήσει έρευνα με στόχο τη σχετική απόδοση ευθυνών. Όμως φέρεται να τον μπλόκαρε ο καρδινάλιος Άνζτελο Κομάστρι, πρωθιερέας της βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή, ο 20χρονος που φέρεται να ευθυνόταν για τις παρενοχλήσεις, στο μεταξύ έχει χειροτονηθεί ιερέας. Βρίσκεται στην πόλη του Κόμο, στην βόρεια Ιταλία.

Αυτό, παρά το ότι ο επίσκοπος της περιοχής είχε ενημερωθεί για τις παρενοχλήσεις.

Μετά τη μετάδοση του ρεπορτάζ, το Βατικανό διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα, με στόχο την εξακρίβωση κάθε λεπτομέρειας της όλης αυτής υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις