Κόσμος

Σένγκεν και κλειστά σύνορα απειλούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Το σύστημα παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ευάλωτο στην όποια αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων της Ευρώπης λόγω της προσφυγικής κρίσης, δήλωσαν σήμερα στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Opel, της Ford Europe και της Daimler.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η προοπτική να καταρρεύσει η συνθήκη ελεύθερης μετακίνησης στη ζώνη Σένγκεν δημιουργεί ανησυχίες στα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι θα παρεμποδίσουν και τη διακίνηση προϊόντων.

«Μια κατάρρευση της Σένγκεν θα ήταν τρομερή για εμάς», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Opel Καρλ-Τόμας Νόιμαν.

Η Opel εξαρτάται από την απρόσκοπτη μεταφορά προϊόντων και εξαρτημάτων από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βρετανία και την Ιταλία, ανέφερε ο Νόιμαν.

«Έχουμε τεράστιες δραστηριότητες μεταφορών και επιμελητείας στη νότια Ευρώπη, η όποια αναταραχή θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στα καθαρά μας κέρδη», δήλωσε ο Νόιμαν.

Η Σένγκεν θεσπίστηκε πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια και τώρα έχει 26 μέλη, 22 από τα οποία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να ανακοπεί η εισροή των μεταναστών, κάποιες χώρες της Σένγκεν έχουν επανεισαγάγει συνοριακούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας φόβους ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα.

Η Opel, η ευρωπαϊκή μονάδα της General Motors (GM), έχει δεσμευθεί να επιστρέψει σε κερδοφορία το 2016, ένας στόχος που επανέλαβε η εταιρία στην έκθεση της Γενεύης. Στην Ευρώπη, η GM ανακοίνωσε προσαρμοσμένες ζημίες προ τόκων και φόρων ύψους 800 εκατ. δολαρίων πέρυσι, ύστερα από ζημίες 1,4 δισεκ. δολαρίων το 2014.

Ο Μπέρνχαρντ Μάτες, ο επικεφαλής της Ford για τη Γερμανία, είπε ότι οι όποιοι περιορισμοί στη διασυνοριακή διακίνηση προϊόντων θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την παραγωγή.

«Έχουμε μονάδες στη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Αγγλία. Η εφοδιαστική μας αλυσίδα είναι προσανατολισμένη στην έγκαιρη τροφοδότηση των εργοστασίων μας. Αυτή είναι η βάση για την αποτελεσματικότητα της παραγωγής στην Ευρώπη – φυσικά και θέλουμε να το διατηρήσουμε αυτό», δήλωσε ο Μάτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler Ντίτερ Ζέτσε δήλωσε ότι η εταιρία βρίσκεται ήδη στα όρια της παραγωγικής ικανότητας χάρη στη ζήτηση για πολυτελή οχήματα.

Τα διάφορα εξαρτήματα χρειάζεται να φθάνουν στο εργοστάσιο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος παραγωγής της εταιρίας.

«Τα εργοστάσιά μας λειτουργούν με ένα περιθώριο μιας ή δύο ωρών», δήλωσε ο Ζέτσε, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα παραγωγής της εταιρίας.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στη Βρετανία: Έρευνα για εκρηκτικά σε βάση της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται και από αμερικανικές δυνάμεις
Ειδικό κλιμάκιο εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του στρατού βρίσκεται στο σημείο, στο Γουέλφορντ, πραγματοποιώντας ελέγχους σε οχήματων
(REUTERS
Ο Νετανιάχου διαψεύδει δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος τον είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
«Ψευδής κατηγορία που είχε διαψευστεί αλλά τώρα ανακυκλώνεται για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη του Ισραήλ», τονίζεται από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
«Πυρά» Λαβρόφ από ΟΗΕ: «Η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, στην οποία δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την Ουκρανία
Σεργκέι Λαβρόφ
9
Η «κρυφή» εγγονή του Πούτιν με το επώνυμο Ζελένσκι: Η 8χρονη Έλσα φέρει το επίθετο της μητέρας της και όχι του πατέρα της
Το κορίτσι, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και φέρεται να είναι παιδί της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Κατερίνας Τιχόνοβα και του Ρώσου χορευτή μπαλέτου και σκηνοθέτη Ιγκόρ Ζελένσκι
Βλαντίμιρ Πούτιν