Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σεντ Λιούις: Τρίτη νύχτα ταραχών – Πλαστικές σφαίρες, ξύλο και 80 συλλήψεις [pics, vids]

Σεντ Λιούις

Όποιος κι αν είναι πρόεδρος, κάποια πράγματα στις ΗΠΑ δεν αλλάζουν ποτέ. Όπως τα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος μαύρων και τα επεισόδια σε διαδηλώσεις.

Επί Μπαράκ Ομπάμα ήταν το Φέργκιουσον. Επί Ντόναλντ Τραμπ είναι το Σεντ Λιούις. Για τρίτη μέρα, η πόλη του Μιζούρι “παραδόθηκε” στις ταραχές και τις μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Πάνοπλοι αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πόλης για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας. Ήταν μια ακόμη διαδήλωση διαμαρτυρίας για την αθώωση αστυνομικού που σκότωσε έναν νεαρό αφροαμερικανό.

Σεντ Λιούις

Χάος και συλλήψεις

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε ειρηνικά. Αλλά δεν εξελίχθηκε καθόλου έτσι. Κατέληξε σε επεισόδια, σπασμένες βιτρίνες, χρήση χημικών από την αστυνομία και 80 συλλήψεις.

Σεντ Λιούις συλλήψεις

Κάποιοι από τους διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά του έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Άλλοι, σύμφωνα με την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, επιχείρησαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο.

Ορισμένοι πέταξαν μπουκάλια στους αστυνομικούς. Η κατάσταση “μύριζε” μπαρούτι, όπως άλλωστε έγινε και τα δυο προηγούμενα βράδια.

Η εντολή να διαλυθεί το πλήθος μετά τις εκτεταμένες φθορές περιουσιών έκανε ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού. Υπήρξαν αναφορές και για χρήση πλαστικών σφαιρών.

«Για άλλη μια φορά, ομάδα κακοποιών έσπασε βιτρίνες και κατέστρεψε περιουσίες. Σήμερα, είναι στη φυλακή. Κάναμε 80 συλλήψεις» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λιούις, Λόρενς Ο’ Τουλ.

Υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τουλάχιστον πέντε όπλα. «Κάποιοι κακοποιοί επιτέθηκαν σε δυνάμεις της τάξης, τους πέταξαν χημικά και πέτρες», είπε.

Μέσα στον γενικότερο χαμό, η αστυνομία επιτέθηκε και σε κάποιους που δεν δημιουργούσαν επεισόδια. Όχι μόνο πολίτες αλλά και σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Reuters, οι αστυνομικοί ανάγκασαν μια ομάδα φωτορεπόρτερ να στηθεί στον τοίχο. Τους άφησαν ελεύθερους μισή ώρα μετά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι κατάσχεσε μπουκάλια με άγνωστη ουσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά των αστυνομικών. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αναφορές, να πρόκειται για υγρό που εξουδετερώνει ό,τι προκαλούν τα δακρυγόνα.

https://www.youtube.com/watch?v=LQ8t-x8vSbw

https://www.youtube.com/watch?v=YlAloKVCL4U

Όλα ξεκίνησαν ειρηνικά

Το θλιβερό είναι πως η πορεία χιλιάδων ανθρώπων που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για κάτι άδικο, αμαυρώθηκε ξανά. Ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής (17.09.2017), με τους διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ με το σύνθημα Black Lives Matter.

Τραγουδούσαν «σταματήστε να μας σκοτώνετε» και να φωνάζουν πως όσο δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας του Σεντ Λιούις, απέκλεισαν την είσοδο και ξάπλωσαν στο έδαφος παριστάνοντας τους νεκρούς.

Η απόφαση που προκάλεσε τα πάντα

Οι διαδηλώσεις άρχισαν αφού ο δικαστής Τίμοθι Ουίλσον έκρινε αθώο τον Τζέισον Στόκλεϊ, 36 ετών, πρώην αστυνομικό του Σεντ Λούις. Κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σχετικά με το θάνατο του Άντονι Λαμάρ Σμιθ, 24 ετών, το 2011.

Με πληροφορίες από rt.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις