Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σερβία: «Πράσινο φως» από τους ειδικούς για τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA

Σερβία: «Πράσινο φως» από τους ειδικούς για τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο τύπου mRNA κατά του κορονοϊού συνέστησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Σερβίας 

«Με βάση προηγούμενες, σχετικά λίγες μελέτες που έχουν δείξει ότι η χρήση της τρίτης δόσης ή της συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου για την covid 19 οδηγεί σε αύξηση της ανοσοαπόκρισης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση συνιστά τη χορήγηση τρίτης δόσης, δηλαδή, συμπληρωματική δόση του covid εμβολίου σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχαν λάβει προηγουμένως» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Προτείνεται δε η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλιο που παρασκευάστηκε με τη μέθοδο RNA (Pfizer-Moderna) ανεξαρτήτως από τον τύπο εμβολίου που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες δόσεις. 

Οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης «σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια και ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και στερεών οργάνων και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Επίσης σε άτομα άνω των 70 ετών, άτομα άνω των 60 ετών που συγκατοικούν με ηλικιωμένους ή εργάζονται σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης καθώς και σε άτομα που ζουν με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς». Η κυβερνητική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα αποφασίσει την 1η Αυγούστου αν θα κάνει αποδεκτές τις συστάσεις των ειδικών.

Στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων, η κατάσταση ωστόσο δεν λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με δεδομένο ότι τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπερνούν τα διακόσια πενήντα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 202 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ απεβίωσαν τρία άτομα από επιπλοκές της νόσου. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 323 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι δέκα είναι διασωληνωμένοι.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις