Κόσμος

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Επιστρέφει στην πολιτική!

Γίνεται μετά τα σκάνδαλα με φοροδιαφυγή, καταδίκες και σεξ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας; Κι όμως, μοιάζει να... γίνεται!

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτίθεται να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Κι αυτό παρά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή. Κάποιοι μάλιστα τον θεωρούν “εγγύηση για τη σταθερότητα” της χώρας.

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι γιορτάζει σήμερα τα ογδοηκοστά πρώτα γενέθλιά του. Έξι χρόνια μετά το τέλος της πολιτικής του καριέρας φαίνεται να σχεδιάζει μια δυναμική επιστροφή στην πολιτική. Μιας καριέρας, βέβαια, που συνοδεύθηκε από σωρεία σκανδάλων…

Ο “Καβαλιέρε”, μάλιστα, παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον νικητή των ερχόμενων εκλογών! Οι οποίες αναμένεται να γίνουν το αργότερο την ερχόμενη άνοιξη.

Μπερλουσκόνι

Μπερλουσκόνι… η επιστροφή!

Στη σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζεται ως μετριοπαθής πολιτικός. Ωστόσο δεν αποκλείει και συνεργασία με την Λέγκα του Βορρά. Το αδελφό ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

[read4more]

«Η ικανότητά του να επιβιώνει είναι καταπληκτική, θα έλεγα πως δεν υπάρχει άλλος πολιτικός σαν αυτόν στην Ιταλία». Αυτό λέει ο Βολφάνγκο Πίκολι από τη δεξαμενή σκέψης Teneo.

Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να γίνει και πάλι πρωθυπουργός. Μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να αναλάβει πολιτικά αξιώματα μέχρι το 2019.

Την ίδια ώρα όμως ο ίδιος παρουσιάζεται ως αυτός που θα κινεί τα νήματα στις επόμενες εκλογές. «Μυρίζω το άρωμα της νίκης στις επόμενες εκλογές. Ολοένα και πιο πολλοί Ιταλοί με παρακαλούν να αλλάξω τα πράγματα στη χώρα μας που δεν λειτουργούν».

Ο Μπερλουσκόνι έχει αρχίσει να παρουσιάζεται ως σοβαρός πολιτικός παρά τα σκάνδαλα τα οποία περιείχαν τα πάντα: σεξ, φοροδιαφυγή, καταδίκες. Του συγχώρεσαν άραγε οι Ιταλοί τα λάθη του παρελθόντος; Ξέχασαν ότι οδήγησε τη χώρα του στην οικονομική κρίση και πως η αποχώρησή του έκανε ολόκληρη την Ευρώπη να αναστενάξει από ανακούφιση;

Ο… μονόφθλαμος “Κααβαλιέρε”

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντλεί την αισιοδοξία του κυρίως από την επιτυχία των δεξιών κομμάτων στις δημοτικές εκλογές.

Ο Ματέο Ρέντσι θα θέσει υποψηφιότητα και πάλι για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Πριν από εννέα περίπου μήνες καταποντίστηκε μετά από ένα δημοψήφισμα που αφορούσε σε συνταγματικές αλλαγές στη χώρα και δεν φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει. Το λαϊκιστικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Πέντε Αστέρια προηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο ο τρόπος διοίκησης της δημάρχου της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι δεν δίνει την εντύπωση ότι τα Πέντε Αστέρια μπορούν πραγματικά να κυβερνήσουν.

silvio

Μέσα σε αυτό το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται ως μετριοπαθής πολιτικός. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, φίλος του Μπερλουσκόνι, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε μάλιστα πως «είναι αυτός που μπορεί να σταματήσει τον λαϊκισμό στην Ιταλία. Ο Μπερλουσκόνι εγγυάται σταθερότητα όπως το έκανε πάντοτε».

Πηγή: DW
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Κανένας συμβιβασμός» το μήνυμα της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για Ουκρανία: Πρόοδο «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περίπου το 19% της ουκρανικής επικράτειας με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα Γιούρι Ουσακόφ να τονίζει ότι δεν έχει βρεθεί κάποια λύση
Σύσκεψη στο Κρεμλίνο μεταξύ Πούτιν και Γουίτκοφ
Πεντάωρες συνομιλίες στο Κρεμλίνο ανάμεσα σε Πούτιν και Γουίτκοφ, Κούσνερ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν κατέληξαν σε «κανέναν συμβιβασμό» για τη διευθέτηση του πολέμου, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, εξαιτίας, όπως είπε, των διαφορών στο εδαφικό
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, Yuri Ushakov στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, Steve Witkoff στο Κρεμλίνο
Συνελήφθη Αφγανός στο Τέξας που απείλησε να κατασκευάσει βόμβα και να σκοτώσει «άπιστους» σε live συζήτηση στο Tiktok
Ο 30χρονος Mohammad Dawood Alokozay είχε μια συζήτηση στο TikTok με τουλάχιστον δύο άλλους άνδρες, τους οποίους απείλησε να σκοτώσει, ενώ δηλώνοντας και υποστηρικτής των Ταλιμπάν
TikTok
Η Σαμπρίνα Κάρπεντερ απαγορεύει στον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιεί την μουσική της – «Μην με εμπλέκετε στην απάνθρωπη ατζέντα σας»
Στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιώντας την μουσική της τραγουδίστριας, φαίνονται στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης να καταδιώκουν ανθρώπους και να τους συλλαμβάνουν
Σαμπρίνα Κάρπεντερ