Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με τον φεμινισμό

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που συνέδεσε το όνομά της με τον φεμινισμό

Η Google τιμάει τα 106α γενέθλια της διάσημης γαλλίδας συγγραφέας και φιλοσόφου που άφησε το στίγμα της στο φεμινιστικό κίνημα.

Η ζωή και η σκέψη της Σιμόν ντε Μποβουάρ ξέφευγαν από τα στενά φεμινιστικά πλαίσια, περιπλέκονταν με τον υπαρξισμό, τη σεξουαλική απελευθέρωση και τη γαλλική διανόηση, ενώ επηρέασαν σε επίπεδο ιδεών και φαινομένων την κοινωνία.
Την ταραγμένη δεκαετία του ’60, η Μποβουάρ, αναδεικνύεται σε αρχιέρεια του φεμινισμού, ένα κίνημα που έχει ξεφύγει από τη διεκδίκηση ψήφου και ίσων δικαιωμάτων και θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Θεωρήθηκε η μητέρα του μετά το 1968 φεμινισμού, με φιλοσοφικά γραπτά, τα οποία – αν και ήταν ανεξάρτητα – συνδέθηκαν με τον σαρτριανό υπαρξισμό.
Το έργο της είναι πολυδιάστατο, αφού περιλαμβάνει από πολιτικές θέσεις και φιλοσοφικά δοκίμια, μέχρι μυθιστορήματα, βιογραφίες και θεατρικά έργα. Το 1981, συνέγραψε το βιβλίο «Η τελετή του αποχαιρετισμού», μια οδυνηρή εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων του Σαρτρ μέσα από τα μάτια της συντρόφου του.
 
Τα βιβλία της στα ελληνικά
Το δεύτερο φύλο («Μεταίχμιο», «Γλάρος»)
Ένας πολύ γλυκός θάνατος («Μεταίχμιο», «Γλάρος»)
Οι αναμνήσεις μιας καθωσπρέπει κόρης («Γλάρος»)
Για μια ηθική της αμφισβήτησης («Γλάρος»)
Η μεγάλη Πορεία: Δοκίμιο για την Κίνα («Γλάρος»)
Η δύναμη των πραγμάτων» («Γλάρος»)
Η δύναμη της ζωής («Γλάρος»)
Η Καλεσμένη («Γλάρος»)
Οι Μανδαρίνοι («Γλάρος»)
«Προδομένη Γυναίκα» («Γλάρος»)
Πύρρος και Κινέας («Γλάρος»)
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε