Κόσμος

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για επικίνδυνο σκεύασμα για αδυνάτισμα

Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε σήμερα η Ιντερπόλ για ένα διαιτητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται και από τους μπόντι μπίλντερ για να αποκτήσουν μυικό όγκο, καθώς μια γυναίκα στη Βρετανία πέθανε από αυτό ενώ ένας Γάλλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας στην ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι η ουσία 2,4 δινιπροφαινόλη (γνωστότερη με τα αρχικά DNP), είναι “παράνομη και δυνητικά θανατηφόρα”. Συνήθως χρησιμοποιείται για αδυνάτισμα.

Η Ιντερπόλ σήμανε “πορτοκαλί συναγερμό” στις 190 χώρες-μέλη της, ενημερώνοντας τις αστυνομικές αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς υγείας μετά τον θάνατο μιας γυναίκας στη Βρετανία. Επίσης, ένας Γάλλος ασθένησε σοβαρά αφού έκανε χρήση της ουσίας αυτής.

Η DNP πωλείται συνήθως σε κάψουλες ή σε μορφή σκόνης, κυκλοφορεί όμως και σε κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για τη σύνθεση εκρηκτικών υλών.

Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, η ουσία αυτή παράγεται σε παράνομα εργαστήρια στα οποία “δεν εφαρμόζεται κανένας κανονισμός όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής” και έτσι “εκτίθενται οι καταναλωτές σε αυξημένο κίνδυνο υπερβολικής δόσης.

Η DNP είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1930 ως διαιτητικό σκεύασμα και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αποσύρθηκε όμως από την αγορά καθώς προκάλεσε πολλούς θανάτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καθ' οδόν ο Ζελένσκι προς την Άγκυρα για συνάντηση με Ερντογάν - «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνομιλίες σχετικά με τον τριετή και πλέον πόλεμο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν στη Γαλλία όταν καταπλακώθηκαν από έναν παλιό πέτρινο τοίχο
Το συνδικάτο οικοδόμων απηύθυνε έκκληση για «ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας», υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε εργασιακούς χώρους
Γαλλικό ασθενοφόρο