Κόσμος

Σινεμά – έρευνα: Ο σεξισμός ζει και βασιλεύει – “Σώνει και καλά γυμνές…”! video

Οι γυναίκες ηθοποιοί αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα του πόθου στις ταινίες ακόμη και όταν παίζουν ρόλο "αφεντικού" στο σινεμά, σύμφωνα με έρευνα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ακόμη και όταν καταφέρνουν να πάρουν τον ρόλο του επικεφαλής, οι γυναίκες ηθοποιοί του σινεμά αντιμετωπίζονται ως “ωραίες”, αποκαλύπτει η έκθεση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα “επικίνδυνα στερεότυπα” εξακολουθούν να κυριαρχούν στη μεγάλη οθόνη.

Αν και έχουν αυξηθεί οι ρόλοι των γυναικών, με κάποια δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο επόμενος πράκτορας 007 στις ταινίες Τζέιμς Μποντ θα είναι γυναίκα, ο σεξισμός παραμένει διαδεδομένος, αναφέρει η οργάνωση “Plan International” και το ινστιτούτο ερευνών “Geena Davis”.

Οι γυναίκες που παίζουν τους ρόλους ηγετών και επικεφαλής είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν γυμνές στις ταινίες σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα για την οποία χρησιμοποιήθηκαν οι 56 ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις το 2018 σε 20 χώρες.

https://twitter.com/i/status/1178929190017454080

Ο σεξισμός στον κινηματογράφο

“Μία γυναίκα 007 ή υπερηρωίδα είναι καλοδεχούμενη. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας”, δήλωσε η Άνε – Μπριγκίτε Άλμπρεχτσεν, εκτελεστική διευθύντρια του “Plan International”.

“Οι διακρίσεις βάσει φύλου και τα επικίνδυνα στερεότυπα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη μεγάλη οθόνη (…) Πρέπει να σταματήσουν τη σεξουαλικοποίηση και η παρουσίαση ως αντικειμένων των γυναικών και των κοριτσιών στον κινηματογράφο και οπουδήποτε αλλού”, τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνα του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον κινηματογράφο.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συχνά δίνονται στις γυναίκες δεύτεροι ρόλοι, ενώ μόνο ένας στους τρεις ομιλούντες χαρακτήρες στις ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 2018 ήταν γυναίκα.

Σχεδόν το 33% των ισχυρών γυναικείων χαρακτήρων εμφανίζονται να φορούν αποκαλυπτικά ρούχα, σε σύγκριση με μόλις το 10% των αντίστοιχων ανδρικών ρόλων.

Επίσης, οι γυναίκες που παίζουν “αφεντικά” είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίζονται εντελώς γυμνές, ποσοστό 2% έναντι 0,5% για τους άνδρες.

Στην έκθεση τονίζεται παράλληλα και η κυριαρχία των ανδρών πίσω από την κάμερα. Καμία από τις ταινίες που αναλύθηκε στην έρευνα δεν είχε σκηνοθέτη γυναίκα και μόνο το 10% είχε γυναίκα μεταξύ των σεναριογράφων.

“Τα κορίτσια χρειάζεται να βλέπουν τους εαυτούς τους στην οθόνη και να βλέπουν έναν θετικό και αυθεντικό χαρακτήρα που θα μπορέσει να τις εμπνεύσει”, δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζίνα Ντέιβις που δημιούργησε το ινστιτούτο για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα στερεότυπα για το φύλο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πέρασε» του Τραμπ – Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε άδεια να συνεχιστούν τα έργα της αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο
Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης επανέλαβαν τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι το έργο είναι αναγκαίο για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενοι τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του
Το «Marine One» του Αμερικανού Προέδρου στον Λευκό Οίκο όπου γίνονται εργασίες για τη νέα αίθουσα χορού
Το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης: Timelapse της NASA αποκαλύπτει τις τεράστιες εκτάσεις που άγγιξαν τους 40°C
Μέχρι τα μέσα του φετινού Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το πέμπτο κύμα καύσωνα της σεζόν, καθώς η τελευταία «επίθεση» ανέβασε τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου
Παιδιά παίζουν με το νερό σε ένα σιντριβάνι κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα