Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Σινιάλο» Ερντογάν στον Τραμπ: Ελεύθερες με όρους γυναίκα και κόρη του προξενικού υπαλλήλου

ΗΠΑ Τουρκία Ερντογάν Τραμπ

Η σύλληψη του εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έφερε νέα κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Τώρα, ο Ερντογάν φαίνεται να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης προς τον Τραμπ.

Οι αρχές της Τουρκίας αποφυλάκισαν με περιοριστικούς όρους τη σύζυγο και την κόρη ενός εργαζόμενου στο προξενείο των ΗΠΑ. Είχαν συλληφθεί μαζί με τον εργαζόμενο. Ο Ερντογάν είχε εκτοξεύσει… κεραυνούς κατά των ΗΠΑ, σε ένα ακόμη επεισόδιο της κόντρας του με τον Τραμπ.

Το χρονικό

Οι αρχές κλήτευσαν για ανάκριση τον προξενικό υπάλληλο την περασμένη εβδομάδα. Ήθελαν, είπαν, να του υποβάλουν ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις που φέρονται να είχαν συγγενείς του με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Είχε προηγηθεί, μερικές ημέρες πριν η σύλληψη άλλου ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου. Αυτές οι δυο συλλήψεις οδήγησαν στην αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων.

Απελευθέρωση

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, η σύζυγος και κόρη αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους. Τους απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα και θα πρέπει να παρουσιάζονται σε αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα.

Ο υπάλληλος δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί για ανάκριση, μετέδωσε ακόμη το πρακτορείο. Κλητεύθηκε αφού η σύζυγος και η κόρη του τέθηκαν υπό κράτηση, στην Αμάσεια, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η σύζυγος και η κόρη του υπαλλήλου τέθηκαν υπό κράτηση για τις φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η κυβέρνηση της Τουρκίας τον κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Πάγος» στη χορήγηση βίζας

Την περασμένη Κυριακή η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία και η τουρκική διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ σταμάτησαν να εκδίδουν βίζες. Ήταν η συνέχεια της έντασης μετά τη σύλληψη του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου, του Μετίν Τοπούζ.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ανυπόστατη την κατηγορία ότι ο Τοπούζ συνδέεται με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές υποστήριξαν ότι η κατάθεση του Τοπούζ άφησε να εννοηθεί ότι η σύζυγος και η κόρη του δεύτερου διπλωματικού υπαλλήλου, είναι υψηλόβαθμα στελέχη του θρησκευτικού τάγματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις