Κόσμος

Σκάνδαλο Pegasus: Έρευνα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από το Παρίσι

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε σήμερα έρευνα για τις κατηγορίες από το ερευνητικό site Mediapart και δύο από τους δημοσιογράφους του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του λογισμικού Pegasus, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλο, που έχει έδρα στο Παρίσι, Forbidden Stories, αναφέρει ότι το λογισμικό αυτό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO, είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές 37 έξυπνων smartphones που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Mediapart ανέφερε σε μια σειρά από μηνύματα στο Twitter χθες, Δευτέρα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσουν τα κινητά τηλέφωνα δύο από τους ρεπόρτερ του.

“Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε άκρη σε αυτό είναι οι δικαστικές αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκτεταμένη κατασκοπεία που διοργανώθηκε στη Γαλλία από το Μαρόκο”, σημείωνε ο Mediapart σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter.

Το Μαρόκο δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία απέρριπτε τις “αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες” όπως τις χαρακτήρισε.

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού δεν αναφέρεται το Μαρόκο, αλλά απλώς ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει έρευνα αφότου ελήφθη η καταγγελία από τον Mediapart και τους δημοσιογράφους του.

Η εισαγγελία του Παρισιού θα εξετάσει μια σειρά από πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Η εφημερίδα The Guardian, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που εμπλέκονται στην έρευνα, ανακοίνωσε ότι αυτή δείχνει “εκτεταμένη και συνεχή κατάχρηση” του λογισμικού της NSO, που προσβάλλει έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) ώστε να επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών και την ενεργοποίηση κρυφά μικροφώνων.

Η NSO ανακοίνωσε ότι το προϊόν της προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τις πληροφορίες του Forbidden Stories και των εταίρων του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης του 56χρονου ορειβάτη με ελικόπτερο στο Αγρίνιο
Ο 56χρονος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας αφού απεγκλωβίστηκε από το δύσβατο σημείο, φέροντας τραύματα στο σώμα του μεταφέρθηκε με Super Puma στο νοσοκομείο του Ρίου
Αγρίνιο
Τραμπ στη Wall Street Journal: «Θα καταστρέψω τα εργοστάσια ενέργειας του Ιράν, εάν δεν ανοίξουν τα Στενά»
«Βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και η συγκεκριμένη χώρα θα χρειαστεί 20 χρόνια για να ανοικοδομηθεί, αν είναι τυχερή, αν εξακολουθεί να υπάρχει ως χώρα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
REUTERS
Χάος στον Λίβανο: Έντεκα νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε Τζνα και Χαρφάτα, ανάμεσά τους και παιδιά – Πάνω από 30 τραυματίες
Το Ισραήλ σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχό του μια «ζώνη ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ εντός του εδάφους του Λιβάνου, ενώ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης που καλύπτουν περίπου το 15% του λιβανέζικου εδάφους
Λίβανος
Η βασιλική οικογένεια στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα – Η εντυπωσιακή Κέιτ Μίντλετον και o πρίγκιπας Τζορτζ που ψήλωσε
Πρόκειται για την πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην οποία είναι παρούσα η Κέιτ Μίντλετον εδώ και 2 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε με καρκίνο - Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες
Η Κέιτ Μίντλετον, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και τα παιδιά τους, Σάρλοτ, Τσορτζ και Λούι
Η Τεχεράνη υπόσχεται «τα ίδια αντίποινα» σε οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση – Ο Τραμπ αναμένει συμφωνία με το Ιράν τις επόμενες μέρες, όχι εβδομάδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να απειλεί την Τεχεράνη., ενώ σε συνέντευξη στο Fox News, τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Δευτέρα, ενώ νωρίτερα σε ανάρτησή του προειδοποίησε ότι θα «εξαπολύσει την κόλαση»
Λίβανος
5