Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Σκόπια: Τα δάκρυα κι η κραυγή “μαμά” που συγκλονίζουν – Σπαρακτικές εικόνες από το δράμα προσφύγων – Ποδοπατούνται για μια θέση στην… Ευρώπη

Σκόπια: Τα δάκρυα κι η κραυγή “μαμά” που συγκλονίζουν – Σπαρακτικές εικόνες από το δράμα προσφύγων – Ποδοπατούνται για μια θέση στην… Ευρώπη

– Ένα παιδί φωνάζει τη μητέρα του που έχει χάσει στο πλήθος
– Συγκλονιστικές εικόνες από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής στα Σκόπια
– Χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται για να επιβιβαστούν στα τρένα για Ευρώπη
– Θέλουν να περάσουν στη Σερβία ή την Ουγγαρία κι από εκεί στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO

Στην Ελλάδα φτάνουν να βάρκες και σαπιοκάραβα από την Τουρκία. Στα Σκόπια, χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να περάσουν μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στην “πλούσια” Ευρώπη. Τελικός τους προορισμός η Γερμανία ή άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπου ελπίζουν πως θα βρουν μια καλύτερη ζωή. Μια ζωή χωρίς πόλεμο.

Οι εικόνες δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν. Πως να περιγράψεις τη στιγμή που ένα μικρό παιδί, με το πρόσωπο κόκκινο και τα μάτια του γεμάτα δάκρυα ουρλιάζει μια λέξη: “μαμά”. Συνέχεια. Με ένταση. Την έχει χάσει στο πλήθος. Εκείνος έχει καταφέρει να ανέβει στο τρένο. Εκείνη, δεν ξέρει. Τη φωνάζει μέσα στο πλήθος αλλά απάντηση, δεν παίρνει.

Πως να περιγράψεις τις σκηνές όπου άνδρες πηδούν στα τρένα από τα παράθυρα, σε βαγόνια ασφυκτικά γεμάτα με συμπατριώτες τους. Οι μισοί μέσα, οι άλλοι μισοί έξω. Ρισκάρουν όσο δεν πάει μήπως και καταφέρουν να φτάσουν στον επί γης “παράδεισο”.

Έτσι αντιμετωπίζουν την Ευρώπη. Την “πλούσια” και χωρίς πολέμους Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν τους θέλει. Που κάνει τα πάντα για να τους απωθήσει. Μια Ευρώπη που μόνο αλληλέγγυα δεν είναι. Φάνηκε περίτρανα από τον τρόπο που αντιμετώπισε πρόσφατα η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ ένα κορίτσι από την Παλαιστίνη που ήθελε να πάρει κάρτα παραμονής στη Γερμανία.

Ο πανικός στους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Σκοπίων έχει καταγραφεί από τα διεθνή πρακτορεία. Το τρένο ετοιμάζεται να φύγει. Άνθρωποι ποδοπατιούνται. Σπρώχνονται. Φωνάζουν.


Το κύμα των προσφύγων από τα Σκόπια οδεύει προς τη Σερβία, όπου οι μετανάστες βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα σε πάρκα (όπως στο Πεδίο του Άρεως) και από εκεί περνούν στην Ουγγαρία. Τελικός προορισμός η Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ















Πηγή: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε