Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκοπιανό: Τώρα… συζητάει για αναθεώρηση του Συντάγματος ο Ζάεφ!

Σκοπιανό
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Αλλαγή πλεύσεις στο Σκοπιανό από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και μάλιστα για ένα από τα πλέον “καυτά” ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ. Αυτό είναι εδώ και μήνες ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

Κι αυτό διότι το σύνταγμα της πΓΔΜ βρίθει αλυτρωτικών αναφορών, με την Ελλάδα να ζητά επίμονα την αναθεώρησή του και τα Σκόπια να αρνούνται… επίσης επίμονα.

Η στροφή Ζάεφ στο Σκοπιανό

Κι όμως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, φαίνεται πως κάνει… στροφή. “Η ΠΓΔΜ σίγουρα θα ανοίξει το σύνταγμα πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ενωση.

Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Για να συνεχίσει: “Αναζητούμε όλες τις πιθανές δημιουργικές επιλογές για μια λύση, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια λύση είναι εφικτή αν οι θεσμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ ψηφίσουν υπέρ της”.

Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν τη λύση και όχι ο ίδιος ή ο Αλέξης Τσίπρας, ή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Νίκος Κοτζιάς. “Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα“, κατέληξε.

Και κάπως έτσι, ίσως μια συμφωνία για το Σκοπιανό μοιάζει πλέον να βρίσκεται πιο κοντά…

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις