Κόσμος

Σκωτία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας το 2023

Το κοινοβούλιο στη Σκωτία ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας στις 19 Οκτωβρίου του 2023.

Η πρωθυπουργός στη Σκωτία, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Τόνισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα το 2014. Όμως η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων, σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον και το κυβερνών του Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκωτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014 όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι βρήκε τις ταυτότητες και άλλα αντικείμενα των Αμερικανών πιλότων μετά την κατάρριψη του F-15
Ένοπλοι κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπισμού, παρουσίασαν στην κάμερα μια στρατιωτική ταυτότητα μέλους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και έγγραφο εισόδου από ισραηλινό συνοριακό έλεγχο
Ιράν
Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται να εκδικηθούν για τον θάνατο του Χαντεμί – «Το Ιράν έχει τελική διορία μέχρι την Τρίτη» λέει ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε νέες δηλώσεις επανέλαβε ότι ο χρόνος του Ιράν λήγει το βράδυ της Τρίτης, ο Λίβανος δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις από το Ισραήλ και στα Στενά του Ορμούζ επικρατεί τρομακτική... ηρεμία
Ο Ματζίντ Χαντεμί, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επνάστασης
6