Κόσμος

Σκωτία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας το 2023

Το κοινοβούλιο στη Σκωτία ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας στις 19 Οκτωβρίου του 2023.

Η πρωθυπουργός στη Σκωτία, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για να λάβει άδεια διεξαγωγής συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η ψηφοφορία να είναι νόμιμη. Τόνισε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο πρώτο τέτοιο δημοψήφισμα το 2014. Όμως η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, στην οποία αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των Σκωτσέζων, σημαίνει ότι το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε νέα ψηφοφορία.

Ο Τζόνσον και το κυβερνών του Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Σκωτία, αντιτίθενται σθεναρά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε το 2014 όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
5
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 8
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας