Κόσμος

Σλοβακία: Έφηβος σκότωσε δύο άνδρες σε γκέι μπαρ – «Απλώς και μόνο επειδή ήταν μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ»

Ένας «ριζοσπαστικοποιημένος έφηβος» σκότωσε δύο άνδρες σε ένα γκέι μπαρ της Μπρατισλάβας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ.

Η δολοφονία έγινε την Τετάρτη έξω από το μπαρ Teplaren, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο δράστης βρέθηκε νεκρός την Πέμπτη, σε άλλο σημείο της πόλης.

«Δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν απλώς και μόνο επειδή ήταν μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Είναι απαράδεκτο», είπε ο Χέγκερ στους δημοσιογράφους. «Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σε ανάρτηση στο Twitter, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο δράστης ήταν «ένας ριζοσπαστικοποιημένος έφηβος». Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι επρόκειτο για τον Γιουράι Κράιτσικ, 19 ετών, τον γιο ενός εξέχοντος στελέχους του ακροδεξιού κόμματος Vlast. Το κόμμα αυτό δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να μπει στο Κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές του 2020.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, εξέφρασε «τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων αυτής της φρικαλέας επίθεσης στη Σλοβακία».

«Είναι μια οδυνηρή στιγμή για όλη τη χώρα. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε σθεναρά στο μίσος, με όλες τις μορφές του», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Το μπαρ Teplaren είναι πολύ δημοφιλές στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Μάρτυρες είπαν στην εφημερίδα Sme ότι άκουσαν έως και 10 πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ και ένα τοπικό πανεπιστήμιο, το ένα από τα θύματα ήταν φοιτητής και εργαζόταν περιστασιακά στο μπαρ. Το δεύτερο θύμα ήταν ο φίλος του, ένας εργαζόμενος στο ίδιο κατάστημα. Μια σερβιτόρα που εκείνη την ώρα μιλούσε με τους δύο άνδρες τραυματίστηκε από τα πυρά και νοσηλεύεται.

Η αστυνομία ανέφερε ότι το πτώμα του Κράιτσικ βρέθηκε το πρωί σε ένα πάρκο της πόλης. Φέρεται ότι είχε αναρτήσει ομοφοβικά και αντισημιτικά μηνύματα σε έναν λογαριασμό στο Twitter, τονίζοντας ότι δεν μετανιώνει για τις πράξεις του.

Η σλοβακική οργάνωση Inakost Initiative («Πρωτοβουλία Διαφορετικότητας») ανακοίνωσε μέσω του Facebook ότι αύριο θα γίνει μια πορεία στην Μπρατισλάβα, στη μνήμη των θυμάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Δώστε προσοχή, αφήστε το iPad»: Ηχητικό με τη παρολίγον σύγκρουση του Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στην Βρετανία
Στο ηχητικό που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος Spirit Airlines, χωρίς όμως αποτέλεσμα
To Air Force One
Η συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και η δεξίωση με Γκιλφόιλ και Κικίλια
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέδειξε τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διατήρηση «διαχρονικών αληθειών», θεμελιακών για τις Ηνωμένες Πολιτείες
O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο 1
Προς απέλαση ο Παλαιστίνιος φοιτητής Μαχμούντ Χαλίλ – Ποιος είναι ο ακτιβιστής που μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ
Γεννημένος στη Συρία, παιδί παλαιστινίων γονιών, κάτοχος άδειας μόνιμης παραμονής στην αμερικανική επικράτεια, ο Μαχμούντ Χαλίλ συνελήφθη την 8η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη από ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία
Ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ 5
Γάζα, η μεγάλη έξοδος: Ισοπεδώθηκαν τα πάντα από το Ισραηλινό σφυροκόπημα – «Πείτε στον Νετανιάχου πως δεν θέλουμε να πεθάνουμε»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανοίγει ως αύριο Παρασκευή στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) νέα «διέλευση» για να μπορέσουν κάτοικοι να φύγουν από τη Γάζα
Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Γάζα
14
«Κόπηκε» η εκπομπή του Τζίμι Κίμελ εξαιτίας σχολίου του για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ - «Εξαιρετικά νέα» είπε ο Τραμπ
«Φθάσαμε σε νέα ύψη το σαββατοκύριακο με τη συμμορία MAGA να προσπαθεί απελπισμένα να παρουσιάσει αυτόν τον πιτσιρικά που δολοφόνησε τον Τσάρλι Κερκ ως οτιδήποτε άλλο εκτός από δικό της»
Ο Τζίμι Κίμελ
16