Κόσμος

Σλοβακία: Επιχειρηματίας κατηγορείται για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ!

Κατηγορίες για τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ απαγγέλθηκαν σε βάρος ενός επιχειρηματία στην Σλοβακία.

Κατηγορίες ότι έδωσε την εντολή για τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του σλοβάκου επιχειρηματία Μαριάν Κότσνερ. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους ένας εισαγγελέας στην Σλοβακία.

«Στις 8 Μαρτίου, η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μαριάν Κ. επειδή έδωσε την εντολή για τον φόνο του ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ» τον Φεβρουάριο 2018, δήλωσε ο εισαγγελέας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας.

«Η δημοσιογραφική δουλειά του θύματος ήταν η αιτία του φόνου. Ο ερευνητής βασίζει την κατηγορία του σε μια αντικειμενική απόδειξη που δεν μπορεί προς το παρόν να αποκαλυφθεί», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

«Δεν έχουμε βρει ακόμη το όπλο, όμως γνωρίζουμε, με αποδείξεις, για ποιον τύπο όπλου πρόκειται. Μπορώ μόνο να σας πω ότι πρόκειται για τροποποιημένο όπλο και τροποποιημένα πυρομαχικά», είπε ακόμη ο εισαγγελέας.

Η ιστορία του Γιαν Κούτσιακ

Ο Γιαν Κούτσιακ και η σύντροφός του, η Μαρτίνα Κουσνίροβα, σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο 2018 μέσα στο σπίτι τους. Ο δημοσιογράφος αυτός ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει μια έκθεση για σχέσεις ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία, καθώς και για απάτες γύρω από τα ευρωπαϊκά αγροτικά ταμεία.

Ο φόνος του δημοσιογράφου και η έρευνά του, που δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό του, προκάλεσαν διαδηλώσεις σε όλη τη Σλοβακία και την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του Ρόμπερτ Φίτσο. Αντικαταστάθηκε στην πρωθυπουργία από τον Πέτερ Πελεγκρίνι.

Στα άρθρα του, ο Γιαν Κούτσιακ είχε ασχοληθεί επίσης με υποθέσεις που αγγίζουν τον Μαριάν Κότσνερ, έναν 55χρονο δισεκατομμυριούχο.

Πέρυσι είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος άλλων τεσσάρων προσώπων που εμπλέκονται στον φόνο, ανάμεσα στα οποία μια πρώην διερμηνέας του Κότσνερ.

Σλοβακία

Ο Πέτερ Μπάρντι, πρώην αρχισυντάκτης του Γιαν Κούτσιακ, είχε αποκαλύψει το 2017 πως ο Μαριάν Κότσνερ είχε τηλεφωνήσει σ’ αυτόν τον τελευταίο για να τον απειλήσει.

Ο Κότσνερ, ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, συνελήφθη τον Ιούνιο 2018 ως ύποπτος για απάτες. Παραμένει προφυλακισμένος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είχε σχέσεις με μέλη του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Smer-SD, πρόεδρος του οποίου παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο.

Περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν πραγματοποιήσει πορεία τον Φεβρουάριο στην Μπρατισλάβα και χιλιάδες άλλοι σε άλλες 36 πόλεις και χωριά της Σλοβακίας για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο της διπλής δολοφονίας.

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο στο Ντάβος: Δεν άντεξε τα σχόλια για την Ευρώπη από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου
Ο διευθύνοντας σύμβουλο της BlackRock τερμάτισε το δείπνο πριν το επιδόρπιο, μετά το περιστατικό με τις διαμαρτυρίες, καθώς οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πάπα να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» - Επιφυλακτικό το Βατικανό
Η τελική απόφαση της Αγίας Εδρας αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή του ποντίφικα θα προσέδιδε ιδιαίτερο διεθνές και συμβολικό βάρος στη νέα αυτή αμερικανική πρωτοβουλία
Ο πάπας Λέων
«Χρυσός Θόλος» του Τραμπ: Η κλεμμένη ιδέα από το Ισραήλ, οι διαφορές με το Iron Dome και ο ρόλος της Γροιλανδίας στην αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου που εκτός από δισεκατομύρια δολάρια μπορεί να «κοστίσει» και παραδοσιακές συμμαχίες των ΗΠΑ εντός NATO
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας παρουσιάζει τον «Χρυσό Θόλο» στον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο