Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Σόκαραν και τους Σαουδάραβες οι ηχογραφήσεις για τον Κασόγκι! Η φράση που “καίει” τον πρίγκιπα

πρίγκιπας Τζαμάλ Κασκόγκι

Οι αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι δεν έχουν τέλος. Δεν είναι μόνο τα όσα αποκάλυψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το σοκ που υπέστη Σαουδάραβας αξιωματικός όταν άκουσε τα ηχητικά ντοκουμέντα. Είναι και μια φράση που “δείχνει” τον άνθρωπο πίσω από το έγκλημα.

Η αποκάλυψη αφορά στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και έρχεται στο φως από τους New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, λίγο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, μέλος της ομάδας των 15 Σαουδαράβων πρακτόρων που εστάλησαν στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσουν τον 59χρονο δημοσιογράφο, τηλεφώνησε σε ανώτερό του.

Ο άνθρωπος αυτός, όπως έχει καταγραφεί στα ηχητικά ντοκουμέντα απ’ όσα έγιναν στις 2 Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ακούγεται να λέει στον συνομιλητή του: «πες στο αφεντικό σου». Η φράση αυτή βρίσκεται στο ηχητικό που οι τουρκικές αρχές έδωσαν πριν μερικές εβδομάδες στην διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ όταν εκείνη βρέθηκε στην Τουρκία για να ενημερωθεί για την υπόθεση Κασόγκι.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό είναι η πιο ισχυρή απόδειξη πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία Κασόγκι! Το όνομά του δεν ακούγεται στα ηχητικά ντοκουμέντα. Όπως η λέξη «αφεντικό», κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν αναφορά στον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Ο άνθρωπος που έκανε το τηλεφώνημα (πιθανότατα σε κάποιον συνεργάτη του Σαλμάν) ήταν, σύμφωνα με τους New York Times, ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ένας από τους σωματοφύλακες του πρίγκιπα, που συχνά ταξιδεύει μαζί του. Το τηλεφώνημα έγινε στα αραβικά. Όπως αναφέρουν οι Times, αν και η μεταφράσεις από τα αραβικά μπορεί να διαφέρουν, άνθρωποι που ενημερώθηκαν για το τηλεφώνημα υποστηρίζουν ότι ο Μουτρέμπ είπε επίσης ότι «η πράξη έγινε».

Ο Τζαμάλ Κασκόγκι – Φωτογραφία αρχείου Reuters

«Ένα τηλεφώνημα σαν αυτό είναι ενοχοποιητική απόδειξη» είπε ο Μπρους Ο’ Ρίντελ, πρώην πράκτορας της CIA που τώρα εργάζεται για το Ινστιτούτο Brookings.

Όλα αυτά ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το ηχογραφημένο υλικό που συνδέεται με την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, το οποίο η Τουρκία μοιράστηκε με τους δυτικούς συμμάχους της, είναι “αποκρουστικό“. Τόσο που, όπως είπε, προκάλεσε σοκ σε έναν Σαουδάραβα αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών που το άκουσε, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την επιστροφή του από στη Γαλλία, όπου βρέθηκε για τους εορτασμούς των 100 ετών από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε για την δολοφονία του Κασόγκι με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας στη διάρκεια του δείπνου στο Παρίσι.

Παίξαμε τις ηχογραφήσεις σχετικά με την δολοφονία σε όποιον μας τις ζήτησε. Οι μυστικές υπηρεσίες μας δεν έκρυψαν τίποτα. Τις παίξαμε σε όλους όσοι το ήθελαν περιλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανίας“, επανάλαβε.

Οι ηχογραφήσεις είναι πραγματικά αποκρουστικές. Και πράγματι, όταν ο Σαουδάραβας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών τις άκουσε σοκαρίστηκε τόσο πολύ που είπε: “Αυτός εδώ θα πρέπει να είχε κάνει χρήση ηρωίνης, μόνο κάποιος που παίρνει ηρωίνη θα έκανε κάτι τέτοιο».

Με πληροφορίες από New York Times και ΑΠΕ – ΜΠE

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις