Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σοκαρισμένοι οι Νεοϋορκέζοι! Ο Τραμπ τους ξυπνά αισθήματα 11ης Σεπτεμβρίου!

Σοκαρισμένοι οι Νεοϋορκέζοι! Ο Τραμπ τους ξυπνά αισθήματα 11ης Σεπτεμβρίου!

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πολλοί Νεοϋορκέζοι παραμένουν κεραυνοβολημένοι και αναζητούν τρόπους που κινούνται από τη γιόγκα μέχρι το τατουάζ, περνώντας από τον ακτιβισμό, για να ξεπεράσουν το άγχος και να συμφιλιωθούν με την σκοτεινή πραγματικότητα.

Για πλήθος κατοίκων αυτής της πόλης-συμβόλου της πολυπολιτισμικότητας, που ψήφισε τη Χίλαρι Κλίντον (79%), το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε έκρηξη. «Είναι πραγματικά θλιβερό. Λυπηρό», λέει ο Μπράιαν Μπάμπι, που ήρθε να αφήσει ένα μήνυμα στον διάσημο πλέον τοίχο με τα post-it που δημιουργήθηκε από νεαρή καλλιτέχνιδα στους διαδρόμους του σταθμού του Μετρό Union Square. «Το συναίσθημα είναι παρόμοιο με της 11ης Σεπτεμβρίου».

Για πολλούς υπάρχει ακόμα η αίσθηση του σοκ, της σύγχυσης», παραδέχτηκε χθες ο δήμαρχος της μητρόπολης Μπιλ Ντε Μπλάζιο. Ορισμένοι προσφεύγουν στο τατουάζ. Ο Σίρο Αόκι, υπάλληλος του Fun City Tatoo στο Ιστ Βίλατζ μιλάει για τους έξι πελάτες που του ζήτησαν ένα tatoo που να έχει σχέση με τις εκλογές: «Fuck Trump» ήταν το ένα.

Αλλοι αναζητούν παρηγοριά στη γιόγκα. Αλλωστε, πολλά στούντιο γιόγκα και διαλογισμού προτείνουν τις τελευταίες ημέρες μετεκλογικές συνεδρίες για να ηρεμήσουν τους ταραγμένους Νεοϋορκέζους.

Ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του ιατρείου του, ο ψυχίατρος Εντουαρντ Ρατούς μίλησε για τις εκλογές με τους περισσότερους ασθενείς του, για τις οποίες πολλοί ήταν ταραγμένοι. «Ηταν μία εβδομάδα επικεντρωμένη στις εκλογές, είναι ξεκάθαρο», λέει αυτός που η πελατεία του αποτελείται κυρίως από νέους. «Πολλοί αναρωτιούνται “τι θα συμβεί στη χώρα μας; Στην ελευθερία;” ».

Μεταξύ των ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες η αγωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Οπως η δολοφονία του προέδρου Κένεντι το 1963, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει την Αμερική», προειδοποίησε ο πάστορας Κάλβιν Ο. Μπατς στη λειτουργία της Κυριακής στην Αβησσυνιακή Εκκλησία των Βαπτιστών, την σημαντικότερη εκκλησία του Χάρλεμ. Χθες υποδέχθηκε, έπειτα από αίτημα της διευθύντριας, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Θάργκουντ Μάρσαλ του Χάρλεμ που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της εκκλησίας.

«Μετά τις εκλογές, είναι ταραγμένα», δήλωσε ο πάστορας. «Θέτουν ερωτήματα όπως: “ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κακός; Θα με πάρουν από τους γονείς μου; Γιατί όλος ο κόσμος μοιάζει τόσο φοβισμένος;”».

«Δεν θέλω να ξέρω…»

«Για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο, διότι περνά κανείς τον χρόνο του να τους λέει να μην κακομεταχειρίζονται κανέναν, να είναι ευγενικά με τους άλλους και βλέπουν κάποιον που εκλέγεται κάνοντας ακριβώς το αντίθετο», λέει η Χένα Χαν, μητέρα δύο παιδιών και μουσουλμάνα.

Για τους μουσουλμάνους των βορειο-ανατολικών ΗΠΑ, η εκλογή Τραμπ «σχεδόν δημιουργεί αίσθημα προδοσίας», λέει από το Μέριλαντ όπου κατοικεί η Χένα Χαν συγγραφέας βιβλίων για παιδιά.

Η πιο κοσμοπολίτικη πόλη του κόσμου δεν γλίτωσε από την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων. «Η τάση είναι λίγο ανησυχητική», παραδέχεται ο αρχηγός της αστυνομίας Τζέιμς Ο’Νιλ, αναφερόμενος σε μία αύξηση κατά 31% τέτοιων ενεργειών από τον Ιανουάριο.

«Είναι σημαντικό να το πούμε δυνατά: υπάρχουν πολλοί φόβοι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Μία τηλεφωνική γραμμή έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών που αισθάνονται απειλούμενοι.

Την Κυριακή, 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της συνοικίας Μπρούκλιν Χάιτς για να διαμαρτυρηθούν για τους δύο αγκυλωτούς σταυρούς που βρέθηκαν χαραγμένοι στον φράκτη της παιδικής χαράς, συνοδευόμενοι από το σύνθημα «Go Trump».

Επειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, σε μία από τις οποίες συμμετείχαν 10.000 άτομα, σειρά δημόσιων εκδηλώσεων οργανώνεται εδώ και κει. Πολλοί έχουν κινητοποιηθεί για μία μεγάλη πορεία γυναικών στις 21 Ιανουαρίου, την επομένη της ορκωμοσίας του Τραμπ.

Εν αναμονή, ορισμένες οικογένειες ετοιμάζονται να περάσουν την Πέμπτη μία δύσκολη Γιορτή των Ευχαριστιών.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μιλήσουμε για πολιτική», προβλέπει ο Μπράιαν Μπάμπι, που θα μείνει στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του, όπου υπάρχουν και συντηρητικοί. «Δεν είμαι βέβαιος ότι ψήφισαν τον ρεπουμπλικάνο. Δεν θέλω να ρωτήσω. Δεν θέλω να ξέρω».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε