Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Σολτς: Θλίψη για το ναυάγιο στη Μεσόγειο – Να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται αυτή η διαδρομή

Σολτς: Θλίψη για το ναυάγιο στη Μεσόγειο – Να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται αυτή η διαδρομή

Τη θλίψη του για το ναυάγιο στη Νοτιοδυτική Μεσόγειο «και τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων που πνίγηκαν» εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι μετανάστες να μην επιλέγουν αυτή την επικίνδυνη διαδρομή.

Στο ίδιο πνεύμα με τον Όλαφ Σολτς η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας νόμιμων οδών μετανάστευσης και σύναψης μεταναστευτικών συμφωνιών, επισημαίνοντας ότι «αν οι άνθρωποι έρχονται με ξεκάθαρα κριτήρια, αυτό καταστρέφει και τη δουλειά των διακινητών, οι οποίοι φέρνουν ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω επικίνδυνων για τη ζωή οδών». 

«Μάθαμε για το δυστύχημα και τον θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο. Αυτό είναι θλιβερό. (Το γεγονός) μας καλεί για μία ακόμη φορά να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί άνθρωποι να επιλέγουν αυτή την επικίνδυνη διαδρομή και να το καταφέρουμε μέσω της ανάπτυξης στην Ευρώπη ενός κοινού και αλληλέγγυου συστήματος διαχείρισης της κατάστασης στο προσφυγικό», δήλωσε ο κ. Σολτς και προσέθεσε ότι και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις χαιρέτισαν τα αποτελέσματα των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης για την πολιτική ασύλου. «Μια μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι επειγόντως απαραίτητη. Η Νάνσι Φέζερ κατάφερε έπειτα από πάρα πολλά χρόνια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στην Ευρώπη, ο οποίος εγγυάται την αλληλεγγύη», ανέφερε ο καγκελάριος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, η Νάνσι Φέζερ δήλωσε επίσης «βαθιά συγκλονισμένη» από το ναυάγιο. «Πρόκειται για άλλη μία τρομερή καταστροφή στη Μεσόγειο. Πρέπει ενόψει αυτής της ανάγκης να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με επιμονή, να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης και να κλείσουμε μεταναστευτικές συμφωνίες, οι οποίες σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αν οι άνθρωποι έρχονται σε μας με ξεκάθαρα κριτήρια, αυτό καταστρέφει και τη δουλειά των διακινητών, οι οποίοι φέρνουν ανθρώπους στην ΕΕ μέσω επικίνδυνων για τη ζωή οδών», επισήμανε η κυρία Φέζερ και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) στη Μεσόγειο «και θα δεχόμαστε με αλληλεγγύη ανθρώπους οι οποίοι διασώθηκαν από κίνδυνο στη θάλασσα». Για αυτό, συνέχισε η υπουργός, είναι σημαντικό ότι συμφωνήθηκε βιώσιμος μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. «Έως ότου αυτός τεθεί σε λειτουργία, θα συνεχίσουμε να δρούμε μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφόρηση που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών για τις συνθήκες του ναυαγίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστιαν Βάγκνερ ανέφερε ότι «ασφαλώς μετά από ένα τέτοιο δυστύχημα πρέπει να ερευνηθούν τα ακριβή αίτια, τι έγινε ακριβώς και ποιες δυνατότητες υπήρχαν να αποτραπεί το ναυάγιο» και επισήμανε ότι «αυτό βεβαίως είναι δουλειά των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με την FRONTEX».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις