Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σολτς: «Xαλαρώνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους»

Σολτς

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) θέλει να χαλαρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», για να χρηματοδοτήσει τη σχεδιαζόμενη ταχεία οικονομική βοήθεια λόγω κορονοϊού.

Τα… θέλω του Σολτς

Το ύψος του ποσού του συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Sueddeutsche Zeitung, θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 100 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την επιδημία του κορονοϊού. Σχεδιάζονται για παράδειγμα ένα «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών», το οποίο θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των μικρών επιχειρήσεων για τρεις μήνες, η συμμετοχή του κράτους σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και απεριόριστα εταιρικά δάνεια. Μόνο για το «Ταμείο αντιμετώπισης υπέρμετρων δυσχερειών» προορίζονται 40-50 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συνάψει πρόσθετα δάνεια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Ο Σόλτς είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή το πρωί στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ότι θα προβεί σε νέο δανεισμό. «Το συνολικό χρέος της Γερμανίας είναι σήμερα κάτω από το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», όπως δήλωσε.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός πρόκειται να εγκριθεί στο ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ήδη τη Δευτέρα και στη συνέχεια από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (των κρατιδίων) (Bundesrat) μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Πηγή: Sueddeutsche Zeitung, dpaA.Π.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις